Ponta: Susţinem ca Înaltul Reprezentant al UE să fie actualul ministru de Externe al Italiei

Economica.net
30 08. 2014
european_commission_96115000_18311900

‘Am discutat (la reuniunea liderilor europeni social-democraţi de la Paris -n.r.) despre susţinerea statelor membre pentru completarea celor mai importante poziţii la nivel european. Dincolo de preşedintele desemnat al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, toţi cei prezenţi acolo susţinem şi ne dorim ca Înaltul Reprezentant pentru politică externă al UE să fie actualul ministru de Externe al Italiei, doamna Mogherini, propusă de către Guvernul italian. Persoană tânără, dar care poate să reprezinte o ţară importantă din UE şi o politică externă a UE în sensul intereselor comune ale Europei’, a afirmat Ponta, la Palatul Victoria.

El a spus că poziţia Guvernului României în ceea ce priveşte funcţia de preşedinte al Consiliului European este ca aceasta să fie ocupată de prim-ministrul Poloniei.

‘În ceea ce priveşte funcţia de preşedinte al Consiliului European, urmează ca azi să se găsească o soluţie cât mai consensual posibilă, însă am exprimat o poziţie clară, ca, în măsura în care unul dintre candidaţi va fi actualul prim-ministru al Poloniei, domnul Tusk, eu, personal, şi Guvernul pe care îl conduc, trecând peste partea de familii politice, considerăm că un preşedinte al Consiliului European care să reprezinte o ţară din noul val de membri ai UE este un lucru bun pentru România şi pentru toţi cei care facem parte din acest grup. Persoana domnului prim-ministru Tusk ne asigură că şi interesele României, ale flancului estic al UE, vor fi reprezentate în egală măsură cu cele ale ţărilor fondatoare’, a arătat Ponta.

Şeful Executivului a spus că a discutat la Paris, la reuniunea liderilor europeni social-democraţi, despre pactul de stabilitate şi creştere economică, care sunt măsurile pe care noua Comisie Europeană le va stabili sub conducerea lui Jean Claude Juncker, de creare de locuri de muncă, creştere economică şi modul în care Europa şi implicit România ca stat membru pot să îşi asigure o dezvoltare sustenabilă în perioada imediat următoare.

‘Am vorbit încă o dată de faptul că sigur România are o creştere economică peste media europeană, însă restricţiile bugetare ne-au încetinit această creştere economică şi în măsura în care nu avem o politică europeană de susţinerea a investiţiilor şi de creare de locuri de muncă cu siguranţă creşterea economică a României va încetini sau chiar va dispărea în anii care urmează’, a afirmat Ponta.