El a arătat că suma colectată din această taxă ar fi acoperit banii care trebuie daţi la pensiile militare şi că, în situaţia în care nu a existat un consens pe aceast taxă în coaliţie, va trebui găsită o altă sursă bugetară.
Întrebat dacă banii colectaţi din această taxă ar fi acoperit cheltuielile cu pensiile militare, Ponta a precizat: „Pentru ei 15.000, care au avut nişte pierderi la pensii, influenţa bugetară e de aproximativ 110 milioane. Am discutat ieri în şedinţa de Guvern. Din taxa de 10% aplicată asupra tuturor, nu asupra celor din aparatul central, ci asupra tuturor celor care primesc salarii şi pensii de la buget – asta înseamnă şi companii naţionale cu capital de stat, vezi Compet, Romgaz, Transgaz, autorităţi, celelalte agenţii – suma pe care o obţineam acoperea….Aşa, trebuie să o găsim din altă parte”.
Ponta a spus că exist „cam” 6.000 de pensii peste 1.000 de Euro în România.
Premierul Victor Ponta a declarat că aşteaptă de la ministrul de Finanţe Daniel Chiţoiu o soluţie în privinţa banilor pentru pensiile militarilor, după ce PNL a anunţat că nu mai e de acord cu taxarea salariilor bugetarilor de peste 4.000 lei, banii strânşi astfel fiind necesari pentru aceste pensii.
Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, la finalul şedinţei USL, că subiectul taxei de solidaritate de 10% a fost în discuţie şi urmează să mai fie analizat, precizând că le-a transmis partenerilor să nu vină la rectificarea bugetară cu solicitări de sume suplimentare dacă se opun acestei propuneri.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a spus, la rândul său, la finalul şedinţei USL, că PNL se opune „categoric” introducerii unei taxe de solidaritate de 10%, susţinută de premierul Victor Ponta, precizând că eventualele venituri la bugetul de stat nu sunt semnificative.