‘Taxa a fost aprobată în urmă cu opt luni de zile de un ministru de finanţe liberal şi nu a fost criticată atunci. (…) Eu pot să spun un singur lucru. Avem pe 25 mai, duminică, raportările, avem impactul, care dacă este aşa cum eu cred, impactul bugetar, încasări mult mai mari la buget decât s-au preconizat iniţial, ne permite două lucruri. În primul şi în primul rând să reducem CAS – şi cred că pentru orice angajator (…) şi pentru cei care vor să creeze locuri de muncă asta e o veste foarte bună, ca şi scutirea de impozit a profitului reinvestit şi, de asemenea, să adaptăm acolo unde impactul este semnificativ, în Parlament, prevederile acestei scutiri de taxă care nu mai funcţionează’, a precizat premierul, după vizita la compania Celestica.
El a explicat că taxa este, de fapt, un impozit de care companiile au fost scutite, dar s-a renunţat la scutire după discuţiile cu FMI şi Comisia Europeană, în favoarea susţinerii unor proiecte concrete.
‘Nu există taxa de stâlp decât într-un limbaj care nu are nicio legătură cu realitatea. Este o scutire care în România s-a aplicat impozitării de 1,5% a construcţiilor industriale. Această scutire a fost ridicată în discuţiile pe care le-am avut şi cu FMI şi cu Comisia Europeană şi evident îşi propune această idee de a extinde baza de impozitare, de a nu mai acorda în general excepţii şi de a putea să susţinem prin măsuri foarte bine focalizate mediul de afaceri pentru proiecte concrete’, a adăugat Ponta.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a anunţat, joi, tot la Oradea, că o comisie de specialitate va discuta în perioada următoare cu reprezentanţii companiilor afectate de taxa pe construcţii speciale (‘taxa pe stâlp’).
Guvernul a aprobat, în şedinţa de marţi, normele de aplicare a modificărilor la Codul Fiscal, care prevăd în mod explicit includerea clădirilor edificate în parcurile industriale în baza impozabilă pentru stabilirea impozitului pe construcţii.
Precizările premierului referitoare la ”taxa pe stâlp” vin după ce miercuri 41 de firme rezidente din Parcul Industrial Eurobusiness i-au solicitat, într-o scrisoare deschisă, ‘modificarea de urgenţă’ a prevederilor fiscale referitoare la impozitarea clădirilor din parcurile industriale, în scopul scutirii de impozitul de 1,5%.
Taxa pe construcţiile speciale (‘taxa pe stâlp’) reprezintă 1,5% din valoarea activului. Impozitul pe construcţii speciale vizează numai persoanele juridice şi se aplică pentru reţelele de transport, stâlpi, depozite sau magazii.