Ponta: Transelectrica și Transgaz se conduc fără niciun fel de influență politică
„Abordarea unora din media că Transelectrica și Transgaz trebuie să fie ale unui partid reflectă perioada pedelistă în care totul era al partidului. Nu, Transelectrica și Transgaz, ca și Romgaz, ca și Hidroelectrica, din momentul în care au fost listate la bursă, din acel moment se conduc fără niciun fel de influență politică”, a declarat Ponta la Palatul Parlamentului.
El a precizat că fostul ministru de Finanțe Daniel Chițoiu, ca de altfel toate ministerele implicate, a fost de acord cu transferul celor două companii la SGG.
„Transelectrica, Transgaz nu sunt nici ale PNL, nici ale PSD, nu sunt ale niciunui partid. (…) Sunt două companii listate la bursă, sunt două companii cu investitori privați, sunt două companii cu management privat și sunt două companii strategice pentru proiectele fundamentale de interconectare a României în primul rând cu Republica Moldova, dar și cu Turcia și cu alte țări”, a conchis premierul.
Guvernul a adoptat pe 12 februarie o ordonanță de urgență privind exercitarea drepturilor și îndeplinirea obligațiilor ce decurg din calitatea de acționar al statului la Compania Națională de Transport al Energiei Electrice ‘Transelectrica’ S.A. și la Societatea Națională de Transport Gaze Naturale ‘Transgaz’ S.A. Mediaș și pentru modificarea unor acte normative.
„Guvernul a decis ca, la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență, exercitarea drepturilor și îndeplinirea obligațiilor ce decurg din calitatea de acționar a statului la Compania Națională de Transport al Energiei Electrice ‘Transelectrica’ S.A se realizează de către Guvernul României prin Secretariatul General al Guvernului, cu consultarea Cancelariei Primului-ministru”, se preciza într-un comunicat al Guvernului.
Scopul acestei măsuri este, potrivit sursei citate, de „a putea desfășura marile proiecte de interconectare cu Republica Moldova și cu Turcia, în scopul dezvoltării infrastructurii energetice”.