Întrebat de jurnalişti dacă, atunci când a anulat finanţarea acestui program, a luat în considerare că firmele ar putea acţiona în judecată Guvernul, premierul a afirmat că încă din urmă cu un an a avertizat aceste firme să nu încheie contracte cu fostul Guvern Boc.
„Am avertizat firmele încă de acum un an să este o situaţie de fraudare a banului public de către premierul Emil Boc şi ministrul Dezvoltării Regionale, Elena Udrea, şi le-am spus să nu intre în această schemă pentru că nu vor primi bani de la Guvernul USL. Îi avertizez şi acum, să meargă la Udrea să le dea banii, nu la Guvern”, a spus Ponta.
Ponta a afirmat la emisiunea „După 20 de ani”, difuzată duminică la PRO TV, că Guvernul a decis să oprească în totalitate Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI), anulând finanţarea lucrărilor incluse în acest program atât pentru acest an, cât şi pentru perioada viitoare.
„Am început acum în fiecare minister şi autoritate să tăiem contracte din acelea dubioase. Am oprit total faimosul PNDI, l-am scos cu totul din finanţarea pe acest an şi pe viitor. Anul acesta era vorba de un miliard lei”, a spus Ponta.
Prin Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii, primăriile încasau regulat fonduri din partea Guvernului pentru derularea lucrărilor la diferite proiecte.
În aprilie, fostul Guvern a decis redimensionarea PNDI, prin limitarea la maximum un miliard de lei a banilor care pot fi cheltuiţi pentru proiectele din cadrul acestui program, fiind luate în calcul doar lucrările deja începute.
Agenţia MEDIAFAX anunţa atunci că programul va fi oprit din cauza constrângerilor bugetare, iar creditele de angajament aferente vor fi diminuate cu 15,9 miliarde lei, la aproximativ 5 miliarde lei, plăţile urmând să fie realizate doar pentru lucrările deja contractate.
Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii, programat pentru perioada 2011-2020, este gestionat de ministerele Dezvoltării şi Mediului.
Prin acest program autorităţile îşi propuneau să reabiliteze 10.000 de kilometri de drumuri judeţene şi de interes local, să construiască o serie de obiective precum reţele de apă şi canalizare sau creşe şi grădiniţe şi să dezvolte infrastructura în domeniul gospodăririi apelor.