‘Unde avea dreptate domnul Băsescu sau cei care critică acciza, pentru că au şi o parte de dreptate şi nu ezit să le-o recunosc atunci când e cazul: influenţa asupra transportatorilor de mărfuri. Cei cu firmele de transport, cu camioanele se uită cât costă motorina în Ungaria, cât costă în Bulgaria şi cât costă pe piaţa neagră, că există în continuare o piaţă neagră de alimentare cu carburanţi. Cei cu camioane, dar şi cei cu firme mai mici, alimentează din zone încă nefiscalizate.(…) Am stat de vorbă cu Uniunea Naţională a Transportatorilor şi am întrebat: care este efectul asupra voastră a acestei accize. Mi-au zis: s-ar putea să alimentăm mai mult în Ungaria.(…) Şi care e soluţia? Păi, uite cum se întâmplă în şase ţări din UE: măriţi cu şapte eurocenţi, dar dacă vă aducem factura corect, de la benzinărie, daţi-ne înapoi o parte din această acciză. Şi miercuri vom adopta actul normativ (…) deci, tot ce se cumpără de către transportatorii care au licenţă de transport, cu factură, motorină, în trimestrul III îmi aduc acea factură şi din şapte eurocenţi cât a crescut (acciza pe litru – n.r.) trei îi dă transportatorul şi patru îi dă Guvernul înapoi’, a declarat premierul.
Ponta a explicat că o astfel de măsură ar avea două efecte.
‘Pe de-o parte, pentru ei (transportatori – n.r.) creşte doar cu trei eurocenţi şi rămân deocamdată competitivi faţă de vecinii noştri. Şi, în al doilea rând, îi ajut în mod corect, după părerea mea, pe cei care alimentează în mod legal şi emit facturi şi îi descurajez sau îi dezavantajez – şi mă bucur de acest lucru – pe cei care alimentează ilegal’, a adăugat premierul.
Ponta a precizat că, în cadrul discuţiei pe care a purtat-o cu preşedintele Traian Băsescu la bilanţul MApN, i-a explicat acestuia că nu va renunţa la acciza suplimentară pe litrul de carburant şi, totodată, că ‘este uşor să te joci cu vorbele’.
‘Eu nu sunt de acord ca în 2014 să le spunem oamenilor: scădem toate taxele, nu este nicio problemă. Pentru că, la anul, vine nota de plată şi, spre deosebire de domnul Băsescu, eu voi fi, cred, tot într-o poziţie publică. Aşa încât i-am explicat şi domnului Băsescu, le-am explicat şi celor care vor să audă, dacă aş scoate acciza acum, până la sfârşitul anului, aş avea o gaură în buget de 1,8 miliarde de lei. Cei 1,8 miliarde de lei trebuie să-i iau de undeva’, a afirmat premierul.
Ponta a explicat că pentru continuarea proiectelor de infrastructură cu bani europeni este nevoie ca şi statul să participe, iar această acciză ar putea asigura o parte din sumele necesare.
‘Orice euro care se primeşte de la Uniunea Europeană pentru o autostradă, pentru Piteşti-Sibiu – faimoasa discuţie, dacă până la urmă va costa trei miliarde de euro, să dea Dumnezeu să fie doar atâta – UE nu-ţi dă trei miliarde de euro să o construieşti, îţi dă 85% sau 75%, restul trebuie să pui din banii de la buget. Dacă nu-i ai, stai şi te uiţi la banii europeni (…) Deci, ideea de a avea resursă prin această acciză cu care să asiguri fie proiecte strict pe buget, sau proiecte PPP, cum e Comarnic-Braşov, fie cofinanţarea pentru proiectele de autostrăzi este singura variantă ca să avem cu adevărat autostrăzi’, a declarat premierul.
Victor Ponta a explicat că şi în situaţia în care anul acesta s-ar renunţa la acciza suplimentară pe litrul de carburant, aceasta oricum ar trebui introdusă din 2015.
‘ Pot să spun: bun, nu mai aplicăm acciza. O să găsim de undeva, nu ştiu, nu m-am gândit la modul serios, să tăiem 1,8 miliarde de lei, dar trebuie să o punem de la anul. Trebuie să o punem de la anul, pentru că nu poţi să cheltui banul de la fonduri de coeziune, infrastructura mare, dacă nu ai din ce să pui cofinanţarea’, a subliniat Victor Ponta.