Ponta: TVA ar putea scădea cu câte 1% în fiecare an. Până în 2016 va fi de 19%
Primul-ministru a afirmat, joi seara, la România TV că în cadrul USL s-a discutat posibilitatea reducerii TVA cu un procent în fiecare an.
„TVA-ul până în 2016 va coborî la 19%. Am luat în calcul şi varianta coborării cu un punct pe an. Dacă nu ne ajung banii pentru toate vom vedea ce facem mai întâi: impozitarea diferenţiată sau TVA redus”, a declarat Ponta.
Primul-ministru a făcut referire şi la cota de impozitare. Conform lui Ponta, introducerea unor noi praguri nu îi va afecta pe toţi contribuabilii.
„Majoritatea oamenilor rămân cu cota de 16%. O scădere pentru toată lumea la 12% într-un calcul matematic înseamnă 11 miliarde de lei pentru anul viitor pe care să-i găsim în altă parte. De aceea vrem să scădem pentru cei cu venituri mici care să se regăsească într-o treaptă inferioară cuprinsă între 8 şi12%. Nu am spus foarte clar că se va aplica din 2013 pentru că vreau atunci când prezint bugetul să arăt ce pot face şi ce nu. Dar reducerea nu se va aplica pentru toată lumea. Cine are pensie 5000 de lei va plăti tot 16%”, a declarat Victor Ponta, precizând că impozitarea diferenţiată este rezultatul negocierilor din uniune:
„PNL a ţinut de 16% cea mai mare cotă, PSD a ţinut la cotă diferenţiată. E numitorul comun între PSD şi PNL. Colegii liberali au pus condiţii la începutul ptogramului de guvernare. Dacă ai 16% e mai dificil să faci celelalte măsuri bugetare. Nu poţi de la 1 ianuarie să reduci de la 16 la 12, e o minciună. Cine promite mai mult şi mai gogonat nu va câştiga voturi. Orizontul e 2013-2016”.
Conform programului de guvernare al USL, cota de impozitare va fi de 12% pentru salarii sub 1000 de lei şi de 8% pentru salariul minim, respectiv 705 lei. Şi acesta ar urma să crească la 850 de lei anul viitor, iar în 2016 la 1200 de lei.
„Aceste măsuri trebuie adunate la buget şi faci o prioritizare. Pentru 2013 primul lucru e cel referitor la rambursarea a 15% din TVA pentru producătorii agricoli. Începem cu asta pentru că agricultura, anul acesta, a fost cea mai afectată de secetă şi pentru că alături de energie poate dezvolta un avans. Trebuie să produc mai mulţi bani ca apoi să am de unde să împart”, a adăugat Ponta, subliniind că nu vrea să facă din programul de guvernare „un concurs electoral”.
„Ceea ce am promis am şi făcut în aceste şase luni. Sunt foarte atent cu promisiunile pe care le fac. Eu l-aş alege pe cel care promite doar ce poate face. Nu pot ca prim-ministrum în funcţie să dau drumul la un concurs de promisiuni”, a mai spus Ponta.