Înfiinţarea departamentului vizează îmbunătăţirea gradului de implicare a cetățenilor în procesul de luare a deciziilor în vederea livrării unor servicii publice de calitate, se arată în programul de guvernare al USL.
Viitorul departament va centraliza datele primare privind personalul angajat în administraţia publică, a celor privind cheltuielile publice, precum şi alte iniţiative de agregare a datelor produse de entităţile publice.
În plus, departamentul va conduce procesul de transformare şi inovare al serviciilor online furnizate de către Guvern.
Prin programul de guvernare, Executivul îşi propune formarea de competenţe digitale de bază pentru cetăţenii României cu accent pe categoriile dezavantajate (persoanelor de vârsta a treia, persoane cu dizabilităţi etc.).
Totodată, Guvernul va susţine metodele inovative de integrare a resurselor educaţionale de tip web 2.0 şi a resurselor educaţionale deschise în procesul de învăţare şi va stimula cetăţenii în sensul generării de conţinut digital relevant pentru România şi contribuţiei în medii digitale colaborative (România on-line).
În privinţa infrastructurii de telecomunicaţii, Guvernul vrea să îmbunătăţească disponibilitatea serviciilor de acces la Internet în bandă largă pentru cetăţeni şi firmele din zona rurală, prin realizarea unei infrastructuri de bandă largă (reţele de distribuţie).
„Această măsură va avea un impact direct asupra reducerii decalajului digital, promovarea mediului concurenţial în piaţa serviciilor IT&C, accelerarea proceselor de trecere la societatea informaţională în România, creşterea coeziunii şi incluziunii sociale”, se menţionează în program.
Guvernul şi-a propus să susţină informatizarea completă a unităţilor educaţionale şi serviciilor administrative din învăţământ la toate nivelurile şi vrea să introducă tehnologiile de tip cloud la nivelul instituţiilor publice, prin crearea unei platforme centralizate care să ofere servicii IT de calitate cu costuri reduse, la un nivel de securitate la standarde europene.