Ponta: Vindem acum acţiuni Transgaz la preţ slab sau mai bine nu vindem. În câţiva ani valoarea urcă

Economica.net
07 11. 2012
ponta_ecomagazin_ro_19332600_39071700_71251500

El a amintit că vânzarea unui pachet de acţiuni Transgaz a fost convenită cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), dar a precizat în acelaşi timp că în luna decembrie sau cel mai probabil la începutul anului viitor, în prima săptămână din luna ianuarie, vor fi iniţiate negocierile cu FMI pentru încheierea unei noi scrisori de intenţie şi a unui nou acord preventiv.

„Referitor la privatizările strategice, şi anume Transgaz şi CFR Marfă, asumate de România în luna februarie 2012, există un punct de vedere comun al Preşedinţiei şi Guvernului şi va forma obiectul discuţiilor Ministerului Finanţelor cu delegaţia FMI”, a spus Ponta.

Întrebat de jurnalişti dacă este adevărat că s-a convenit să se solicite FMI amânarea cu un an a procedurilor de vânzare de acţiuni la cele două companii, premierul a arătat că nu poate discuta despre mandatul de negociere cu FMI.

„La Transgaz avem procedurile finalizate, dar ideea principală este de a şti dacă vindem la un preţ mai slab sau mai bine nu vindem, mai ales că e legat de toată evoluţia pieţei energiei în România în următorii ani. Veştile bune pe care le-am primit atât în ceea ce priveşte explorările făcute de Exxon şi OMV Petrom, cât şi celelalte concesiuni acordate ne fac să credem că într-o perioadă – nu vorbesc de o lună-două, vorbesc de câţiva ani – dezvoltarea sectorului energetic în România va creşte implicit toate participaţiile pe care Guvernul le are în acest moment”, a adăugat Ponta.

Surse participante la discuşia de miercuri dintre preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta au declarat anterior agenţiei MEDIAFAX că cei doi oficiali au convenit să amâne privatizarea CFR Marfă şi listarea unor acţiuni Transgaz, apreciind că momentul actual nu este prielnic pentru astfel de operaţiuni, şi să aştepte numirea managerilor privaţi care să crească valoarea celor două companii.

Statul s-a angajat faţă de Fondul Monegar Internaţional să vândă pe bursă participaţii la unele companii, printre care şi un pachet de 15% din acţiunile Transgaz. Operaţiunea era programată iniţial pentru sfârşitul lui iunie, dar a fost amânată din motive tehnice.

În prezent, prospectul ofertei Transgaz este pe masa Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare spre analizare.

Transgaz Mediaş este operatorul reţelei naţionale de transport al gazelor naturale. Compania este controlată de stat, prin Ministerul Economiei.

Compania este listată la Bursa de Valori Bucureşti din 2008, în urma unei oferte derulate la finele lui 2007.

Statul deţine 73,51% din acţiunile companiei. În acţionariatul Transgaz se regăseşte şi Fondul Proprietatea, care deţine 14,98% din titluri, iar restul de 11,5% din acţiuni sunt în portofoliile investitorilor de la bursă.

La sfârşitul lunii octombrie, preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit cu directorul general executiv al OMV, el declarând atunci că, după ultimele evoluţii privind explorarea resurselor din Marea Neagră, a devenit de înţeles că România nu va mai vinde cei 10% din Petrom, fiind un noroc faptul că nu s-a reuşit vânzarea în 2011.

Extracţia de gaze în Marea Neagră este preconizată pentru sfârşitul deceniului, iar exploatarea zăcământului, estimată pentru o perioadă de 10 ani, ar putea asigura independenţa energetică a României în privinţa gazelor naturale.

Exxon Mobil Exploration and Production Romania Limited, filială a companiei americane Exxon Mobil, a început împreună cu OMV Petrom, în decembrie 2011, forajul într-un perimetru petrolier din Marea Neagră aflat în concesiunea companiei româneşti.

La începutul anului, OMV Petrom şi Exxon Mobil au anunţat că au făcut o descoperire semnificativă la exploatările din Marea Neagră, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivalează cu de 3-6 ori consumul anual al României.

ExxonMobil Exploration and Production România pregăteşte pentru următorii doi ani investiţii de până la 1,23 miliarde de dolari în foraj petrolier şi lucrări adiacente în Marea Neagră.