Ponta: Vizita delegaţiei FMI este una de constatare, negocierile vor fi în decembrie sau ianuarie
„În primul rând, (…) în această perioadă, vizita celor de la FMI, Comisia Europeană, Banca Mondială este o vizită doar de review, de constatare a stadiului actual. Practic, cel mai probabil în luna decembrie sau la începutul lunii ianuarie vom avea o vizită de negocieri pentru o nouă scrisoare de intenţie. Aici, preşedintele României şi punctul de vedere al Guvernului (…) referitor la privatizările strategice, şi anume Transgaz şi CFR Marfă – privatizări asumate de România în luna februarie 2012 – este un punct de vedere comun şi va forma obiectul discuţiilor pe care le vom avea, le va avea Ministerul de Finanţe cu delegaţia FMI”, a declarat Victor Ponta, după întâlnirea cu preşedintele Traian Băsescu.
El a precizat că a mai discutat cu şeful statului despre reluarea şi deblocarea programelor cu finanţare europeană.
Premierul a refuzat să confirme informaţiile potrivit cărora a convenit cu Traian Băsescu să ceară FMI amânarea cu un an a privatizării CFR Marfă şi listarea la bursă a acţiunilor Transgaz.
„Daţi-mi voie să nu vorbesc despre conţinutul concret al mandatului de negociere. Despre conţinutul mandatului nu aş dori să dau detalii în acest moment, pentru că nu poţi să te duci la o negociere anunţând înainte ce anume îţi propui ca obiective”, a spus Ponta.
El a mai afirmat că autorităţile nu au discutat cu FMI despre situaţia combinatului Oltchim, infirmând că FMI înclină înspre o lichidare a acestuia şi că nu ar fi de acord cu reluarea privatizării.
O delegaţie a Fondului Monetar Internaţional condusă de Erik de Vrijer se află de marţi la Bucureşti pentru a discuta cu autorităţile române despre recentele evoluţii economice, politica fiscală şi monetară şi progresele făcute în reformele structurale, vizita urmând să se încheie pe 14 noiembrie.
Boardul FMI a aprobat, la sfârşitul lunii septembrie, cea de-a şasea revizuire a acordului preventiv cu România, în urma căreia a disponibilizat o nouă tranşă, în valoare de 430 milioane DST (drepturi speciale de tragere), echivalentul a 519,2 milioane euro (663,1 milioane dolari).
În urma disponibilizării noii tranşe din acordul de supraveghere preventivă încheiat cu FMI, resursele la dispoziţia României se ridică la 2,64 miliarde DST (3,2 miliarde euro şi 4,1 miliarde dolari). Valoarea totală a acordului este de 3,6 miliarde de euro.
Acordul dintre România şi FMI a început la 31 martie 2011 şi este unul de tip preventiv, ridicându-se la 3,1 miliarde DST (3,6 miliarde de euro), reprezentând aproximativ 300% din cota pe care România o are la Fond.