Victor Ponta rămâne cu imunitate. Deputaţii au respins cererea DNA

Economica.net
09 06. 2015
ponta_cn_psd3_01192800_83576100

Plenul Camerei Deputaţilor a aprobat marţi hotărârea de respingere a începerii urmăririi penale a premierului Victor Ponta cu 231 voturi pentru şi 120 împotrivă.

Procurorul general a cerut Camerei Deputaţilor aprobarea pentru începerea urmăririi penale a premierului Victor Ponta sub aspectul săvârşirii a trei infracţiuni de conflict de interese.

Ponta despre votul din plenul Camerei: Este un rezultat normal

Premierul Victor Ponta consideră că votul din Parlament în cazul său este ”un rezultat normal”.

”Este un rezultat normal. 231 la 120. Vreau şi cred că Parlamentul şi Guvernul au obligaţia de a respecta Constituţia şi de a-i apăra mai ales pe alţii”, a spus premierul Victor Ponta, după votul deputaţilor.

Ponta despre mesajul Ambasadei SUA la Bucureşti: Sunt total de acord

Premierul Victor Ponta s-a declarat ‘total de acord’, marţi, cu mesajul transmis de Ambasada SUA în România în contextul solicitării de încuviinţare a începerii urmăririi penale în cazul şefului Guvernului.

‘Sunt total de acord. Nu suntem toţi egali?’, a afirmat Victor Ponta, la ieşirea din plenul Camerei Deputaţilor, unde s-a votat cererea privind începerea urmăririi penale în cazul său.

Ambasada SUA la Bucureşti a precizat marţi că orice acuzaţii de încălcare a legii de către demnitari guvernamentali trebuie cercetate pe deplin şi fără interferenţe, iar legea trebuie să se aplice în mod egal în cazul tuturor. Ambasada subliniază însă că nu comentează cazuri individuale.

Este de aşteptat ca Guvernul român să supravieţuiască vineri moţiunii de cenzură a opoziţiei, ceea ce va pune totodată capăt unei crize politice care durează de o săptămână, a declarat marţi presei străine premierul Victor Ponta, transmite Reuters.

‘Cursul de schimb al leului, toate datele privind încrederea investitorilor în România încă nu s-au schimbat, şi de aceea este fundamental să arătăm că nu avem de-a face cu o criză pe termen lung’, a spus Ponta.

Procurorii anticorupţie au cerut începerea urmăririi penale pentru Victor Ponta în dosarul Turceni – Rovinari pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni), complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani, în calitate de avocat (reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat ‘Ponta Victor-Viorel’).

Faptele reţinute de anchetatori ar avea legătură cu faptul că Ponta ar fi beneficiat de o parte însemnată din sumele obţinute de către SCA ‘Şova şi Asociaţii’ de la complexurile energetice Turceni şi Rovinari, deşi nu a efectuat niciun fel de activitate profesională în temeiul convenţiei de conlucrare dintre cele două case de avocatură.

În acelaşi dosar, procurorii susţin că se impune continuarea urmăririi penale faţă de Victor Ponta şi sub aspectul săvârşirii a trei infracţiuni de conflict de interese, dintre care una în formă continuată (două acte materiale). Faptele ar avea legătură cu funcţia de prim-ministru.

Conform DNA, el este acuzat că l-a desemnat pe Dan Şova ca ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, ministru delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes naţional şi investiţii străine şi ministru al Transporturilor, în condiţiile în care premierul ar fi beneficiat în trecut de foloase din partea acestuia şi de dreptul de folosinţă gratuită a unui autoturism.

Pentru aceste din urmă trei acuzaţii de conflict de interese, DNA a sesizat Camera Deputaţilor pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale faţă Victor Ponta.