Ponta vrea să meargă în 2013 la Beijing pentru a iniţia proiecte noi sau a relansa unele existente
Premierul a ţinut un scurt discurs în care a spus că cei 63 de ani care se împlinesc de la proclamarea Republicii Chineze coincid practic cu 63 de ani de relaţii bilaterale dintre China şi România.
Ponta a subliniat faptul că relaţia politică dintre China şi România a fost una dintre cele mai bune pe care România le-a avut, el arătând că reprezentanţii politici români au fost întotdeauna prieteni ai poporului chinez.
Ponta a subliniat şi faptul că în ultima perioadă mulţi dintre miniştrii cabinetului său au vizitat China, precizând că are pregătit în agendă să meargă şi el anul viitor în Beijing pentru a pune bazele unor proiecte sau pentru a relansa proiectele care au suferit întârzieri.
Premierul a adus în discuţie şi faptul că anul viitor Muzeul de Istorie din Bucureşti va găzdui soldaţi de teracotă care vor fi aduşi special din China.
După ce a ţinut acest scurt discurs şi s-a întreţinut cu ambasadoarea Chinei şi cu oaspeţii veniţi la recepţie, Ponta a plecat, evitând să răspundă la întrebările adresate de jurnalişti pe teme de politică internă.
Întrebat de ce a părăsit şedinţa CSAT, Ponta a spus că nu vrea să facă declaraţii politice în incinta ambasadei unde a venit pentru a prezenta în numele Guvernului felicitări şi bune gânduri pentru relaţia dintre China şi România.
La recepţie au participat, printre alţii, fostul preşedinte al României Ion Iliescu, preşedintele Camerei Valeriu Zgonea, miniştrii Florin Georgescu, Ovidiu Silaghi, Puiu Haşotti, Liviu Pop, primarii Robert Negoiţă şi Cristian Popescu Piedone, preşedintele CC Augustin Zegrean, primarul Neculai Onţanu.