Pop: Din datele pe care le avem, din trei milioane de elevi 10% sunt raportaţi exmatriculaţi anul trecut

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a cerut, luni, directorilor de şcoli de la nivelul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti să verifice până la 1 decembrie situaţia elevilor din Capitală, pornind de la datele deţinute de minister prin intermediul SIIR (Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România) care arată că din trei milioane de elevi în învăţământul obligatoriu 10% au fost raportaţi ca exmatriculaţi anul trecut.
Economica.net - lun, 13 nov. 2017, 16:24
Pop: Din datele pe care le avem, din trei milioane de elevi 10% sunt raportaţi exmatriculaţi anul trecut

‘Pe zona de resurse umane ştim foarte bine cum stăm. Ne permite astăzi programul informatic, EduSal-ul, să ştim exact ce avem în fiecare unitate şcolară din punct de vedere al personalului didactic, didactic-auxiliar sau nedidactic. Unde nu avem toate datele din sistem şi s-ar putea să facem erori, greşeli, doar aşa, din când în când, este la numărul de elevi şi la numărul de clădiri. Sunt două elemente pe care, inclusiv ieri, cu un inspector şcolar le-am discutat, spunându-le că nu se raportează bine în SIIR situaţia elevilor. (…) Deja suntem în protocol cu INS-ul şi vom avea aceeaşi voce când vom raporta datele despre România, în sensul în care trebuie să ştim clar şi în orice moment se mişcă un elev, să avem situaţia aceasta. De aceea am implementat de trei ani de zile SIIR-ul, dar avem aproape 20 de mii de copii pe care unităţile de învăţământ i-au exmatriculat anul trecut’, a afirmat Liviu Pop la evenimentul dedicat prezentării Raportului privind starea învăţământului din municipiul Bucureşti pentru anul şcolar 2016 – 2017.

Ministrul a adăugat că şi la nivelul Capitalei figurează ca exmatriculaţi 600-700 de elevi.

‘Şi în Bucureşti sunt vreo 600-700. (…) De aceea am rugat inspectorii şcolari şi vă rog şi pe dumneavoastră ca până la 1 decembrie să verificaţi situaţia aceasta pentru a putea face o strategie clară de finanţare pentru anul viitor şi de încadrare în tot ceea ce înseamnă parametrii şi strategia Europa 2020. Din trei milioane de copii, aproape 10% sunt raportaţi în învăţământul obligatoriu exmatriculaţi anul trecut. Nu cred acest lucru, şi de aceea vă rog să verificaţi atent datele pentru că influenţează foarte, foarte mult orice politică educaţională vrem să dezvoltăm la nivelul ţării. Sunt date reale, din SIIR, pe care vom face şi finanţarea în anul viitor cu acea propunere directă ca banii să meargă direct la unitatea şcolară prin inspectoratele şcolare, să nu mai avem influenţa consiliilor locale sau municipale în ceea ce priveşte drepturile salariale’, a afirmat Pop.

Ministrul a punctat importanţa acestui aspect.

‘E foarte important acest lucru, pentru că în baza datelor pe care ni le daţi dumneavoastră putem să planificăm şi celelalte elemente’, a adăugat el.

Pop a declarat în acelaşi context că în luna decembrie va prezenta Parlamentului starea învăţământului în anul şcolar 2016-2017.

‘Şi vreau să fie un raport aşa cum nu a fost niciodată prezentat în Parlament, plecând de la ceea faceţi dumneavoastră, colegii noştri, foarte bine în unităţile şcolare. Întotdeauna exemplele de bună practică, din păcate, sunt eclipsate de momente mai puţin plăcute din viaţa şcolii. De aceea este foarte important ca lucrurile bune şi la nivelul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti aveţi, foarte, foarte, multe lucruri bune, reprezentaţi aproape 10% din populaţia şcolară şi asta nu este foarte puţin. Este foarte important ca tot ceea ce faceţi dumneavoastră aici bun să fie exportat la nivelul tuturor inspectoratelor şcolare’, a mai declarat ministrul.

La prezentarea Raportului privind starea învăţământului din municipiul Bucureşti pentru anul şcolar 2016 – 2017 a participat conducerea IŞMB, precum şi directorii de unităţi de învăţământ preuniversitar din Capitală.

Te-ar mai putea interesa și
Subaru a îmbunătățit Forester. A șasea generație mizează pe tracțiune integrală și sistem mild-hybrid e-BOXER
Subaru a îmbunătățit Forester. A șasea generație mizează pe tracțiune integrală și sistem mild-hybrid e-BOXER
A șasea generație Subaru Forester a fost reproiectată pentru a reda performanța sa puternică de rulare oriunde și pe orice vreme. Motorizarea hibridă e-BOXER și tracțiunea S-AWD permanentă,......
Fondurile de pensii facultative, creştere cu 28%, la nivelul lunii august
Fondurile de pensii facultative, creştere cu 28%, la nivelul lunii august
Fondurile de pensii facultative aveau active în valoare de 5,5 miliarde de lei, la finalul lunii august, în creştere cu ...
Germania: Guvernul se aşteaptă la o contractare a economiei în acest an – presă
Germania: Guvernul se aşteaptă la o contractare a economiei în acest an – presă
Guvernul german se aşteaptă la un declin al economiei de 0,2% în acest an, a anunţat publicaţia Sueddeutsche Zeitung ...
Fondurile de pensii private obligatorii aveau active de 148,5 miliarde lei, în august
Fondurile de pensii private obligatorii aveau active de 148,5 miliarde lei, în august
Fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 148,5 miliarde lei, la finalul lunii august 2024, în ...