Pop: Societatea Editura Didactică şi Pedagogică va fi înfiinţată ca societate comercială pe acţiuni, cu capital integral de stat

Societatea Editura Didactică şi Pedagogică SA va fi înfiinţată ca societate comercială pe acţiuni, de interes naţional, cu capital integral de stat, în subordinea Ministerului Educaţiei Naţionale, urmând să realizeze manuale şcolare la solicitarea directă a instituţiei, pe bază de contract, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, ministrul Educaţiei, Liviu Pop, arată  News.ro.
Economica.net - joi, 28 sept. 2017, 13:25
Pop: Societatea Editura Didactică şi Pedagogică va fi înfiinţată ca societate comercială pe acţiuni, cu capital integral de stat

Ministrul a spus că Guvernul, la iniţiativa Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN), va decide ca sarcina publicării manualelor şcolare să fie asumată de către MEN prin Editura Didactică şi Pedagogică şi tipărirea la Monitorul Oficial (MO) după avizarea Consiliului Concurenţei, potrivit News.ro.

„Editura Didactică şi Pedagogică va fi reorganizată şi va edita manualele şcolare. Guvernul României, la iniţiativa Ministerului Educaţiei Naţionale, va decide ca sarcina publicării manualelor şcolare să fie asumată de către MEN pin Editura Didactică şi Pedagogică şi tipărirea la MO după avizarea Consiliului Concurenţei. Societatea Editura Didactică şi Pedagogică SA va fi înfiinţată ca societate comercială pe acţiuni, de interes naţional, cu capital integral de stat, în subordinea MEN, prin reorganizarea Regiei Autonome Editura Didactică şi Pedagogică”, a spus Liviu Pop.

El a adăugat că Societatea Editura Didactică şi Pedagogică SA (EDP SA) va avea ca obiect principal de activitate editarea de manuale şcolare pentru învăţământul preşcolar primar, gimnazial, liceal şi postliceal în limba română şi în limba minorităţilor naţionale şi alte lucrări pentru învăţământul preuniversitar şi universitar.

„Societatea EDP SA va avea ca obiect principal de activitate editarea de manuale şcolare pentru învăţământul preşcolar primar, gimnazial, liceal şi postliceal în limba română şi în limba minorităţilor naţionale şi alte lucrări pentru învăţământul preuniversitar şi universitar, manuale pentru şcolile profesionale şi de maiştri tratate, lucrări de metodică şi pedagogie, lucrări în sprijinul învăţământului pentru perfecţionarea profesorilor şi pentru activităţi individuale ale elevilor şi studenţilor, originale şi traduse din alte limbi”, a mai spus ministrul.

Liviu Pop a precizat că EDP SA va realiza manuale şcolare la solicitarea directă a MEN, pe bază de contract. „Complementar, societatea poate desfăşura şi alte activităţi conexe pentru realizarea obiectului său de activitate”, a adăugat el.

Ministrul a mai spus că societatea va fi condusă de Adunarea Generală a Acţionarilor, constituită din reprezentanţii MEN şi de către un Consiliu de Administraţie format din cinci membri.

„Reprezentanţii statului în Adunarea Generală a Acţionarilor şi membrii CA vor fi numiţi şi eliberaţi din funcţie prin ordin al ministrului Educaţiei Naţionale. Conducerea executivă a societăţii va fi asigurată de un director general”, a mai spus Liviu Pop.

El a vorbit şi despre cele două metodologii cadru privind utilizarea auxiliarelor din învăţământul preuniversitar şi metodologia pentru mijloacele de învăţământ, pe care le-a aprobat în acestă săptămână.

„Sunt transmise către Monitorul Oficial. În momentul în care vor fi publicate în Monitorul Oficial se reglementează utilizarea auxiliarelor în sistemul de învăţământ preunivesitar pentru prima dată în România, deşi prevederea din legea educaţiei era de 6 ani. Timp de 10 zile de la data publicării în Monitor a celor două metodologii, pot fi depuse la Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare, în format electronic, propunerile de auxiliare didactice. După această perioadă, în termen de 30/60 de zile, Comisiile de evaluare şi avizare vor stabili ce auxiliare didactice îndeplinesc criteriile de conformitate prevăzute de lege, conform unei proceduri care va fi disponibilă pe site-ul CNEE”, a adăugat el.

Potrivit ministrului, lista auxiliarelor didactice aprobate prin ordin al ministrului sau vizate prin decizia secretarului de stat cu atribuţii în domeniu va fi publicată, de asemena, pe site-ul manuale.edu.ro.

„Din acel moment acestea vor putea fi utilizate în unităţile de învăţământ preuniversitar”, a precizat el.

Pop a făcut referire şi la Hotărârea de Guvern pentru modificarea vechii hotărâri privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), care a fost publicată în Monitorul Oficial în 25 septembrie şi prin care CNEE a primit atribuţii în domeniul avizării şi evaluării auxiliarelor didactice.

Te-ar mai putea interesa și
Simtel intră și pe piața de furnizare de gaze
Simtel intră și pe piața de furnizare de gaze
Firma de furnizare de energie electrică din cadrul grupului românesc Simtel Team urmează să primească și licența de furnizare de gaze naturale....
Peste 1,6 milioane de europeni riscă să își piardă locul de muncă. În România, falimentele merg pe bandă rulantă
Peste 1,6 milioane de europeni riscă să își piardă locul de muncă. În România, falimentele merg pe bandă rulantă
După ani cu evoluții sub așteptările aferente unor scenarii de bază, avansul numărului insolvențelor din România ...
Şeful UniCredit exclude mutarea sediului central în Germania, în cazul unui acord cu Commerzbank
Şeful UniCredit exclude mutarea sediului central în Germania, în cazul unui acord cu Commerzbank
Directorul general al UniCredit SpA, Andrea Orcel, a exclus mutarea sediului central al băncii în Germania, dacă va achiziţiona ...
Calea ferată Brașov – Predeal: Cum arată traseul montan din cabina „Săgeții Roșii”, cel mai nou tren din România
Calea ferată Brașov – Predeal: Cum arată traseul montan din cabina „Săgeții Roșii”, cel mai nou tren ...
Ștefan Roșeanu, președintele Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF), a postat duminică imagini din cabina celui ...