Pop: Sperăm să nu fie capcane la bacalaureat, ca la evaluarea naţională

Economica.net
30 06. 2012
bacalaureat_profesori_baza_01321100

„Sper ca la bacalaureat să nu fie capcane ca la evaluarea naţională şi să decurgă în condiţii normale. Precizez că subiectele au fost finalizate şi sigilate în aprilie”, a spus Liviu Pop.

El a precizat că probele scrise de la examenul de bacalaureat care încep luni se desfăşoară în condiţii normale, toate comisiile fiind complete.

„Este foarte important ca săptămâna viitoare să fim concentraţi pe examenul de bacalaureat şi pe evaluarea naţională”, a adăugat Pop.

Peste 172.000 de candidaţi au fost înscrişi la proba scrisă la limba şi literatura română de la bacalaureat care are loc luni, toate centrele de examen având camere de supraveghere video, a anunţat, sâmbătă, secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Stelian Fedorca.

„La proba de luni au fost înscrişi 172.124 de candidaţi. Examenul se desfăşoară în 777 de centre, dintre care 615 de examen şi 162 de evaluare a lucrărilor. Toate unităţile sunt dotate cu sisteme de supraveghere. Mai mult, toate comisiile de examen sunt în formulă completă”, a declarat secretarul de stat Stelian Fedorca, într-o conferinţă de presă.

Probele scrise de la examenul de bacalaureat încep luni, 2 iulie, cu testul la limba şi literatura română. Pentru 3 iulie este programată proba scrisă de limba şi literatura maternă, în 4 iulie va avea loc proba obligatorie a profilului, iar în 6 iulie candidaţii vor susţine proba la alegere a profilului şi specializării. În 8 iulie vor fi afişate rezultatele, iar în 9 iulie, între orele 8.00 şi 12.00, vor fi depuse contestaţiile. În perioada 10 -12 iulie va avea loc soluţionarea contestaţiilor, iar la 13 iulie vor fi afişate rezultatelor finale.

La subiectul II al probei de limba română de la evaluarea naţională, elevii au trebuit să spună, printre altele, felul propoziţiei subordonate (atributivă, predicatică sau subiectivă) din fraza „Ceea ce mă jenează este dificultatea răsfoirii”. Această cerinţă a împărţit elevii şi părinţii în două tabere, unii susţinând că răspunsul corect este propoziţie subiectivă, iar ceilalţi, predicativă.

Liviu Pop a decis, miercuri, schimbarea baremului probei de limba română de la evaluarea naţională, astfel încât să fie punctate ambele răspunsuri („subiectivă” şi „predicativă”) care au generat controversa legată de una dintre cerinţe. Decizia, au spus reprezentanţii ministerului, se fundamentează pe mai multe argumente ale specialiştilor în limba română.

În urma deciziei lui Pop, la corectarea lucrărilor, ambele răspunsuri în discuţie („subiectivă” şi „predicativă”) vor primi câte şase puncte. Anterior, baremul probei de română prevedea că răspunsul corect este „subiectivă”.

Liviu Pop a asigurat interimatul la conducerea Ministerului Educaţiei din 15 mai, după demisia lui Ioan Mang în urma acuzaţiilor de plagiat, şi până în 29 iunie.

Secretarul de stat Stelian Fedorca are drept de semnătură de luni, până la predarea – primirea mandatului la Ministerul Educaţiei, a anunţat, sâmbătă, Liviu Pop.

Premierul Victor Ponta a anunţat, vineri, că va înainta Preşedinţiei propunerea de numire a Ecaterinei Andronescu în postul de ministru al Educaţiei, în condiţiile în care interimatul lui Liviu Pop la conducerea ministerului expiră.