Popa, BNR: Introducerea accizei la carburanţi va avea un impact de 0,5% în inflaţie
‘Din evaluarea BNR reiese că impactul în inflaţie faţă de introducerea accizei la combustibili va fi de 0,5%. Am luat în vedere şi introducerea din aprilie a acelei accize suplimentare şi modificarea cursului aplicabil de la 1 ianuarie 2014 pentru calculul accizelor (…) şi calendarul de creştere treptată a accizelor în ceea ce priveşte tutunul şi, dacă nu mă înşel, alcoolul. Acestea, împreună toate trei… de fapt a treia intervine mai târziu… sunt 0,5% /în inflaţie, n.r./ cumulate, ca şi efect’, a spus Popa.
Potrivit oficialului, durata de acţiune a acestei modificări este de patru trimestre consecutiv.
‘Le cunoşteam ca posibilitate, ca risc, şi de aceea au fost preluate în balanţa riscurilor în iteraţia anterioară a Raportului de inflaţie, conform ideii că în scenariul de bază punem doar date recente. Iată, acum sunt încorporate prin acest 0,5% în prognoza Băncii Centrale şi suntem la marginea superioară a intervalului de plus/minus 1 din jurul ţintei staţionare multianuale, de 2,5%. Cât priveşte momentul în care începe să acţioneze asupra preţurilor, acesta este relativ. Durata de acţiune a acestei modificări de acciză este cam de patru trimestre. După aceea o vedem ieşind din mişcarea preţurilor agregate. Cam aşa vedem şi efectul reducerii de TVA la pâine şi produse de panificaţie, acţionând de-a lungul a patru trimestre consecutiv asupra inflaţiei anuale. Unul dintre motive este nu numai efectul de bază care rezultă din disiparea şocului de ofertă din recolta foarte bună a lui 2013 şi disiparea acţiunii acestui TVA redusă la pâine şi produse de panificaţie’, a explicat viceguvernatorul BNR.
Recent, premierul Victor Ponta a declarat că Guvernul nu poate renunţa la acciza pe carburanţi iar acest lucru i-a fost comunicat de către oficialii Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi preşedintelui Traian Băsescu.
La jumătatea lunii ianuarie a.c., premierul Victor Ponta anunţa că acciza pe carburanţi ar rămâne să se aplice de la 1 aprilie şi a arătat că, în caz contrar, trebuie să se renunţe la ceva.
Pe 23 ianuarie, la întâlnirea cu delegaţia FMI, Comisiei Europene (CE) şi Băncii Mondiale (BM), preşedintele Traian Băsescu a reiterat faptul că nu susţine introducerea accizei la carburanţi. Şeful statului a spus, atunci, că nu va bloca deciziile pe care cele trei foruri internaţionale le iau cu Guvernul României, dar nici să i se ceară să semneze ce negociază aceştia.
O misiune a FMI s-a aflat la Bucureşti în perioada 21 ianuarie – 5 februarie pentru discuţii privind prima şi a doua evaluare a acordului preventiv cu România, aprobat în 27 septembrie 2013.
În data de 18 decembrie 2013, în urma discuţiilor avute cu premierul Victor Ponta, preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul de promulgare a Legii bugetului de stat pe 2014, în schimbul amânării cu trei luni, până la 31 martie, a majorării accizei la carburanţi cu şapte eurocenţi.