‘Este nevoie în continuare de capital extern pentru creşterea produsului intern brut, iar acest lucru nu cred că este posibil doar din resurse locale naţionale, apelând doar la consum. Cele mai bune politici cred că sunt cele care dau la o parte impedimentele din faţa investiţiilor şi cresc încrederea investitorilor. Acesta este factorul cheie. Avem din punct de vedere al evoluţiilor demografice resursele pe piaţa muncii pentru a obţine un aport important la creşterea PIB-ului şi avem un sistem de protecţie socială sustenabilă’, a menţionat Popa.
Acesta a adăugat că datele demografice anterioare ale României arătau ‘anumite constrângeri pe piaţa muncii’, care trebuie să fie soluţionate ‘prin mai multă flexibilitate, prin adoptarea legislaţiei şi analiza de profunzime a sistemelor de pensii şi asigurări sociale’.
Potrivit datelor provizorii ale Institutului Naţional de Statistică, după primele şase luni ale acestui an, produsul intern brut a crescut, comparativ cu semestrul I 2014, cu 3,7%, pe seria brută şi cu 3,8% pe seria ajustată sezonier iar contribuţii semnificative la această evoluţie au avut sectoarele: comerţul cu ridicata, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, transport şi depozitare şi hoteluri şi restaurante (1%), informaţii şi comunicaţii (0,9%) şi industrie (0,5%), scrie Agerpres.
În acelaşi timp, ramurile menţionate au înregistrat şi creşteri semnificative ale volumului de activitate, respectiv 13,8% comunicaţiile, 5,6% comerţul şi 2,2% industria. Sectorul construcţiilor a avut o contribuţie de 0,2% la avansul PIB.