Popa, sindicat ALRO: 400 de angajaţi vor intra în şomaj tehnic în această lună

Un număr de aproximativ 400 de angajaţi ai SC ALRO SA vor intra în şomaj tehnic în această lună, din cauza închiderii a trei dintre cele cinci hale de electroliză, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, vicepreşedintele Sindicatului Liber ALRO, Dragoş Popa, în timpul mitingului organizat în faţa Guvernului de mai multe sindicate din industria aluminiului.
AGERPRES - vin, 04 feb. 2022, 15:09
Popa, sindicat ALRO: 400 de angajaţi vor intra în şomaj tehnic în această lună

„Motivul protestului de azi este problema reglementării energiei. S-a dat, într-adevăr, o ordonanţă de urgenţă pentru casnici. Pentru industrie, plafonarea nu este valabilă, şi nu intrăm nici noi, ALRO, la plafonare, pentru asta protestăm. Din păcate azi nu ne-a primit nimeni de la Guvern. Noi n-am avut parte de compensare absolut deloc. S-a dat ordonanţă de urgenţă pentru plafonare pentru cei casnici, dar pentru industrie nu s-a dat absolut nimic. Deja două hale s-au închis, începem închiderea celei de-a treia hale. Deci se închid 3 hale de electroliză din cinci. Deocamdată se pune problema şomajului tehnic, deocamdată nu se pune problema disponibilizării, dar nu o să putem să-i ţinem în şomaj tehnic (pe termen lung, n.r.), că e plătit de companie. Este vorba de aproximativ 400 de oameni de la ALRO care o să intre în şomaj tehnic în această lună. Dacă halele se închid, sunt 400 de oameni pe care trebuie să îi repartizăm prin alte secţii, dacă halele nu mai sunt. Ca să îi păstrăm avem varianta cu şomajul tehnic, ca să nu se ajungă la disponibilizări din start”, a afirmat Dragoş Popa.

Liderul sindical a subliniat că atât ALRO Slatina, cât şi Alum Tulcea, sunt în colaps total din cauza preţului energiei.

„Mai departe nu ştim ce se va întâmpla. Energia e foarte scumpă, plus că nici nu există, nu mai e energie rămasă pe piaţă în momentul de faţă. Deci şi noi, ALRO Slatina, şi ALUM Tulcea, care face parte tot din Vimetco Grup, suntem în colaps total. Am fost azi 100 de oameni, am vrut să fim în limitele legii, dar noi avem 4.000 de angajaţi, dacă am ieşi toţi… Noi vrem să cădem la pace cumva, să funcţionăm, să avem energie la un preţ rezonabil ca să supravieţuim. Vă daţi seama câte taxe plătim şi noi, ALRO fiind un consumator de 6% din energie, deci vă daţi seama câte taxe sunt plătite la stat pentru acest consum”, a menţionat Dragoş Popa.

Vicepreşedintele Sindicatului Liber ALRO a atras atenţia că societatea comercială nu a primit ajutor de stat, ci returnarea plăţilor efectuate pentru emisiile de CO2.

„E vorba de returnarea sumelor de bani pe care ALRO le-a achitat ca urmare a plăţilor efectuate pentru emisiile de CO2. Deci asta a fost practic o returnare, exact aşa se numeşte, returnarea pentru emisiile de CO2, nu a fost ajutor de stat. Au fost tot banii noştri, pe care ni s-au returnat, iar ei (Guvernul, n.r.) s-au prins de chestia asta şi au spus că cei care l-au primit au primit ajutor de stat. De fapt sunt nişte bani de la Uniunea Europeană, pe care noi i-am dat pentru emisiile de CO2 şi pe care noi i-am primit. Practic sunt nişte bani returnabili, nu e niciun ban de la Guvern sau ajutor de stat”, a precizat Dragoş Popa.

Liderul sindical a arătat că solicitarea sindicatelor de la ALRO este plafonarea preţului energiei la preţul din anul 2020.

„Solicitarea noastră e să plafoneze energia la preţul aferent anului 2020, când energia era undeva la 200 de lei pe megawatt. Acum preţul este 1.000. Preţul se poate plafona, Guvernul are posibilitatea de a face asta, dar nu vrea să facă asta”, a declarat Dragoş Popa.

Mai multe sindicate ale lucrătorilor din industria metalurgică, dintre care unele ale angajaţilor SC ALRO SA, au organizat vineri un miting de protest în faţa Guvernului, nemulţumiţi de faptul că societatea comercială nu va beneficia de plafonarea preţurilor la energie.

Acţiunea de protest a fost organizată de Sindicatul Liber Alro, Sindicatul Alroproduct, Sindicatul UPS, Sindicatul Prelucrarea Aluminiului şi Sindicatul Alum Tulcea.

„Principalul motiv este faptul că prin Ordonanţa de Urgenţă din data de 25.01.2022 (…) se exceptează de la plafonarea energiei electrice şi a gazelor naturale pentru intervalul 01.02 – 31.03.2022 clienţii non-casnici care au primit ajutor de stat. Acest lucru este complet incorect, întrucât, practic, nu a fost ajutor de stat, ci ‘returnarea sumelor de bani pe care Alro le-a achitat ca urmare a plăţilor efectuate pentru emisii de CO2, incluse în preţul energiei'”, potrivit Sindicatului Liber Alro.

Te-ar mai putea interesa și
China investighează importurile de carne de vită
China investighează importurile de carne de vită
China a început o investigaţie privind importurile de carne de vită din perioada 1 ianuarie 2019 - 30 iunie 2024, pentru a decide dacă livrările din străinătate afectează sectorul intern, a......
Noul proiect crypto adună 3 milioane USD în primele 3 zile – e momentul să investești?
Noul proiect crypto adună 3 milioane USD în primele 3 zile – e momentul să investești?
Într-un moment istoric pentru ecosistemul Solana, proiectul Solaxy a strâns peste 3 milioane de dolari în doar trei zile ...
Electrolux a atras 200 de milioane de euro de la BEI, inclusiv pentru fabrica din România
Electrolux a atras 200 de milioane de euro de la BEI, inclusiv pentru fabrica din România
Electrolux, producător de aparate electrocasnice cu sediul în Suedia, a obținut un împrumut de 200 de milioane de euro ...
Eliminarea bonului fiscal la tranzacțiile cu cardul s-a oficializat
Eliminarea bonului fiscal la tranzacțiile cu cardul s-a oficializat
Magazinele și automatele comerciale nu vor mai fi obligate să emită bon fiscal pentru tranzacțiile cu cardul potrivit ...