Popescu (Rompan): Pâinea va fi mai ieftină din 1 septembrie în hipermarketuri, şi în magazinele brutăriilor

Economica.net
29 08. 2013
paine_85670300_56908000

„Avem certitudinea că toţi comercianţii vor ieftini pâinea şi produsele din panificaţie atât în hipermarketuri cât şi în magazinele proprii ale brutăriilor de la 1 septembrie pentru că vom avea TVA redusă de 9%, iar consumatorii vor mânca o pâine fiscalizată şi mai sigură din punct de vedere igienico-sanitar. Practic începând de duminică nu numai pâinea se va ieftini ci şi produsele de panificaţie care au compoziţia pâinii, cornuri, covrigi sau chifle, dar fără împluturi”, a spus acesta.

În ceea ce priveşte proiectul privind vânzarea pâinii numai în magazine specializate sau în raioane organizate în acest scop în magazinele generale, şeful ROMPAN a subliniat că, deocamdată, se află în circuitul de avizare la instituţiile de profil, dar este optimist ca va fi aprobat în cursul lunii septembrie.

„Cred că proiectul privind vânzarea pâinea numai în magazine specializate sau în raioane organizate în acest scop în magazinele generale va fi aprobat în luna septembrie iar în circa 3-4 luni, respectiv din 2014, va putea intra în vigoare. În baza acestui proiect estimez că se vor reduce cel puţin o treime din cele 150.000 de magazine existente”, a subliniat Popescu.

Potrivit studiilor efectuate de ROMPAN, evaziunea fiscală din sectorul de morărit şi panificaţie s-ar putea reduce de la 67% la 20%, în circa 8 luni după introducerea TVA de 9% la pâine, respectiv de la un miliard de lei în prezent, la circa 200 de milioane de lei.

Industria autohtonă de morărit şi panificaţie din România s-a confruntat în 2012 cu cel mai greu an din istorie, în condiţiile în care multe societăţi s-au închis şi au fost pierdute locuri de muncă, iar evaziunea fiscală în sector s-a apropiat de 70%.

ROMPAN este prima asociaţie constituită în România în 1990 şi cuprinde 300 de societăţi din toate domeniile din industrie. Cota de piaţă este de 65% pe morărit, 40% la panificaţie, 70% la paste făinoase şi 55% la biscuiţi.

În industrie lucrează 6.178 de unităţi înregistrate, dar există şi multe alte unităţi neînregistrate. În industria de panificaţie lucrează 80.000 de salariaţi, mai mult de jumătate din toată industria alimentară, unde sunt 150.000 de salariaţi.