‘Fondul locativ, 8,4 milioane de locuinţe, număr contracte în vigoare – 1,52 milioane, grad de cuprindere în asigurare – 17,7%. Concluzia: grad mic de cuprindere în asigurare; tendinţă staţionară a primelor brute subscrise noi în ultimul an. Măsurile pe care cred că ar trebui să le luăm ar fi necesitatea de a impulsiona dezvoltarea acestui segment în cooperare cu autorităţile locale sau centrale şi, nu în ultimul rând, reanalizarea sistemului de protecţie a populaţiei. De ce ne aflăm aici? După părerea mea există cel puţin două motive. Unu: este nivelul de credibilitate relativ scăzut al industriei asigurărilor. Aici este generat într-o mare măsură inclusiv de percepţia pe care o au oamenii în ceea ce priveşte asigurarea de răspundere civilă auto, făcând o paralelă între cele două tipuri de asigurări obligatorii. Când spun de percepţie a populaţiei doresc să mă refer inclusiv la faptul că încă se percepe această primă ca o taxă plătită. O taxă plătită pentru ca oamenii să se asigure. Aici este o greşeală’, a spus Cornel Coca Constantinescu.
Potrivit acestuia, pentru percepţia greşită de vină este şi comunicarea slabă, pentru că ar trebui explicat populaţiei care sunt avantajele încheierii unei asemenea poliţe de asigurare, scrie Agerpres.
Cornel Coca Constantinescu a afirmat că, potrivit rezultatelor din exerciţiul de stres BSR (Balance Sheet Review), cel mai important risc de catastrofă naturală în România este riscul de cutremur, dar, în general, societăţile de asigurare din România dispun de programe de reasigurare eficiente pentru riscurile de catastrofă. În cazul riscului de cutremur, dauna maximă probabilă este de 11,8 miliarde de lei.
Poliţa de asigurare obligatorie PAD acoperă trei riscuri specifice României – cutremur, inundaţie şi alunecare de teren. Preţul unei poliţe care acoperă suma de 20.000 de euro este de 20 de euro pe an pentru locuinţele de tip A, adică cele construite din cărămidă, beton armat sau orice alt material rezultat în urma unui tratament termic şi/sau chimic. Imobilele de tip B, adică cele construite din cărămidă nearsă sau orice alt material nesupus unui tratament termic şi/sau chimic, pot fi asigurate prin intermediul poliţei PAD contra sumei de 10 euro pe an, pentru o despăgubire de 10.000 de euro.