Porcul Mangaliţa sau porcul somon recucereşte România. Crescătorii vând pe liste de aşteptare

14 12. 2015
mangalita_62932200

Mangaliţa, o rasă creată în urmă cu aproximativ 200 de ani, în zona Aradului, din încrucişarea dintre mai multe rase de porci cu mistreţi, redevine de interes atât printre fermieri cât şi printre consumatori. Anul acesta, de Crăciun, tot mai mulţi români sunt dispuşi să plătească dublu pentru un kilogram de carne despre care se spune că este dintre cele mai sănătoase. Pentru că vorbim despre o rasă rudimentară, crescută cu aproape orice (nutreţ, grâu, porumb, orz, dovleac etc.) în spaţii semideschise şi calităţile produsului sunt deosebite: conţine o cantitate ridicată de acizi graşi omega-3 şi antioxidanţi naturali.

„Lumea începe să ceară de prin octombrie-noiembrie. Îi vindem pe cei de 80-90 de kilograme, dar nu mai mult de 20 de capete, pentru că nu avem de unde. Preţul este de 7 lei pe kilogram plus TVA”, a declarat pentru ECONOMICA.NET directorul tehnic al Staţiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă Turda, locul de unde a renăscut această rasă la care fermierii români renunţaseră după 1989. 

Livrări prin curier rapid din Maramureş

„Avem comenzi din toată ţara. Trimitem porci prin curierat rapid la Giurgiu, Vaslui, Drobeta Severin, Bucureşti. Suntem pregătiţi! Săptămâna aceasta am tăiat 29 de porci. În fiecare an numărul consumatorilor creşte, iar în decembrie estimez că vom vinde o dată şi jumătate cât vindem peste an”, povesteşte pentru ECONOMICA.NET Ioan Tătăran, crescător a 80 de porci Mangaliţa. Tătăran are o microfermă în Recea, judeţul Maramureş, dar şi o carmangerie unde fabrică produse tradiţionale şi vinde kilogramul de porc Mangaliţa cu 20-50 de lei, în funcţie de „piesă”.

„La produsele procesate preţul porneşte de la aproximativ 20 de lei kilogramul, la 50 de lei dacă vorbim despre specialităţi”, mai exemplifică Tătăran potrivit căruia, în luna aceasta, alături de colegi din Asociaţia, va tăia peste 100-120 de capete de mangaliţa. Pentru fermier, 2015 a adus o creştere anuală de aproximativ 8-10% a business-ului şi se pregăteşte de noi investiţii în 2016. „Nu vom creşte numărul de efective, pentru că nu am capacitate. Dar vreau să facem investiţii în extinderea capacităţii de producţie a alimentelor procesate. Dorim să avem cât mai multe produse premium”, susţine Tătăran care va investi aproximativ 100.000 de lei fonduri proprii pentru extinderea carmangeriei care are acum o capacitate de 300-400 de kilograme pe zi.

Porc somon de la Dăbuleni

Situaţia este similară şi în judeţul Dolj, la Dăbuleni, unde Dorin Vîrcan şi-a pregătit şi el porcii cu blană pentru sărbătorile de Crăciun. Pentru 13 lei kilogramul, adică dublu faţă de preţul la care se vinde kilogramul de porc obişnuit, acesta a dat deja 20-30 capete de 140-150 de kilograme unor persoane fizice.

„Lumea a început să fie conştientă că trebuie să mănânce sănătos. Sunt oameni care vin şi cumpără direct de la mine pentru că ştiu că le vînd un Mercedes şi nu o Dacie. Cresc vreo 220 de capete de Mangaliţa, dintre care 50 scroafe mature, iar pentru anul viitor am deja cereri foarte mari de purcei pentru îngrăşat”, a povestit pentru ECONOMICA.NET Vîrcan. Fermierul va deschide în martie anul viitor şi o carmangerie în care a investit în jur de 40.000-50.000 de euro şi care va produce iniţial la o capacitate de 2-3 capete pe zi. Vîrcan exploatează şi 22 de hectare de teren pe care le cultivă cu cereale folosite în hrana porcilor Mangaliţa. „Ca în orice investiţie pe termen lung, trebuie să ai răbdare. Porcul nu se face în şase luni, dar nici nu mănâncă atât de mult. Eu produc furaje, lucernă, porumb pentru hrana animalelor şi vreau un business complet”, mai spune Vîrcan care are şi câteva mici magazine unde îşi va desface produsele.  

„Mă gândesc cum să intru în Bucureşti. Sunt mai multe variante: să cumpăr teren, să iau nişte rulote special amenajate… În hipermarketuri este foarte greu să pătrunzi”, mai spune crescătorul.

1.500 de porci în 800 de ferme

Cum porcii Mangaliţa trebuie crescuţi în spaţii semideschise şi nu se pretează la creşterea intensivă, fermele de porci somon pornesc de la câteva zeci de capete până la aproximativ 300.

„Sunt crescători cu 10-15 capete, dar există şi cu 300 de capete, în judeţul Brăila. Acte de origine pot oferi doar doi producători, Staţiunea de cercetare şi încă un producător cu 30-40 de capete din Mureş”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Alexandru Nagy, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Porci Mangaliţa. Potrivit acestuia, un porc de 60-70 de kilograme cu certificat costă de la Staţiune în jur de 2.300 de lei.

„Sunt mulţi care au început să crească Mangaliţa. Acum vom ajunge la 100 de scroafe (cu certificat n. red.) S-a pornit din Transilvania, iar acum există ferme şi în Tulcea, Brăila, Buzău, Dolj etc.”, mai spune Nagy.

În ceea ce priveşte Staţiunea de Cercetare,  în cele două ferme pe care le administrează angajaţii instituţiei cresc în jur de 170 de porci Mangaliţa, fiind unul din cele două centre din ţară de unde se pot cumpăra cu acte de origine, fără de care fermierii nu pot solicita subvenţii.

„Au început să ne caute tot mai mulţi oameni. Vindem tineret de până la 30 de kilograme pentru cei care vor să îi crească în gospodării, cu 15 lei kilogramul (fără acte de origine n. red.).  În general, sunt crescători mici din zona noastră”, mai povesteşte oficialul Staţiunii de Cercetare unde se creşte şi o altă rasă similară, denumită bazna. Totodată, acesta susţine că instituţia are în plan pentru anul viitor demararea unei investiţii într-o unitate de procesare a cărnii de porc bazna, dar şi creşterea efectivelor de Mangaliţa. „Ne-ar trebui o unitate de abatorizare şi o hală. Investiţia estimată este la aproximativ 300.000 de lei”, mai spune acesta.

Cel mai mare producător de carne de porc Mangaliţa este Ungaria.