Poroşenko: Am convenit cu Iohannis să facem tot ce putem pentru reintegrarea Transnistriei în Republica Moldova

Economica.net
17 03. 2015
4994222778_c15b9ea01d_z_630x421_85446800

‘Am discutat referitor la situaţia de securitate din bazinul Mării Negre şi situaţia din Republica Moldova, în speţă, regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Am convenit să facem tot ce ne stă în putere (…) ca în viitor regiunea transnistreană să fie reintegrată în statul moldovenesc’, a spus Poroşenko în cadrul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele Iohannis.

‘Am abordat şi problemele care tradiţional au fost sensibile – de exemplu, canalul Dunăre – Marea Neagră (Bâstroe – n.r.) – şi am convenit să avem un dialog constructiv atât în plan bilateral, cât şi în cadrul instituţiilor internaţionale. Noi încercăm să demonstrăm că suntem în stare să găsim soluţii comune pentru toate problemele care de mulţi ani au fost de nerezolvat’, a afirmat Poroşenko, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu Iohannis.

El a amintit că aceasta este prima vizită a preşedintelui României în Ucraina după 7 ani, precizând că este un moment simbolic, întrucât se trece acum într-o nouă etapă a relaţiilor bilaterale româno-ucrainene.

‘Am convenit să reanimăm activitatea comisiei mixte prezidenţiale şi organizăm următoarea sesiune a acestei comisii prezidenţiale în timpul vizitei mele la Bucureşti. De asemenea, am evidenţiat direcţiile de perspectivă în relaţia noastră – este vorba de transport, de proiecte de infrastructură, energie şi în alte domenii. Am mulţumit că România a fost primul stat care a ratificat Acordul de Asociere Ucraina-UE şi acest aspect va fi pentru totdeauna însemnat în analele istoriei relaţiilor dintre Ucraina şi România’, a adăugat liderul ucrainean.

Pe de altă parte, Poroşenko a arătat că, în cadrul discuţiilor, cei doi şefi de stat au abordat şi problema micului trafic de frontieră.

‘Am convenit că România o să susţină eliminarea vizelor pentru cetăţenii ucraineni şi pentru aceasta îi mulţumesc încă o dată preşedintelui României. Cred că ceea ce aşteaptă mulţi oameni din ambele state, adică să avem o cursă aeriană directă între Kiev şi Bucureşti, în viitorul apropiat o să rezolvăm. Săptămâna aceasta o să avem o delegaţie a Naftogaz care o să fie în vizită în Ucraina pentru a discuta lucruri foarte concrete’, a mai spus oficialul de la Kiev.

În ceea ce priveşte conflictul din estul Ucrainei, Poroşenko a declarat că Ucraina respectă acordurile de la Minsk.

‘Suntem pentru încetarea focului şi, personal, în calitate de comandant suprem, am ordonat armatei ucrainene să înceteze focul. De asemenea, am retras armamentul greu în conformitate cu înţelegerile şi toate acestea se desfăşoară sub supravegherea experţilor OSCE. Ucraina încearcă (…) să rezolve problema umanitară care a apărut în zonele ocupate, dar teroriştii nu dau voie ajutoarelor umanitare din Ucraina sau din partea instituţiilor internaţionale să intre pe aceste teritorii. (…) Frontiera cu Rusia e deschisă şi de acolo vin aşa-zisele convoaie umanitare, dar e vorba de cu totul altceva, de aprovizionarea cu benzină pentru tehnica militară sau alte lucruri’, a susţinut Petro Poroşenko.

Poroşenko a precizat că a solicitat părţii române să susţină adresa Ucrainei către Consiliul de Securitate şi către Consiliul Uniunii Europene pentru a asigura securitatea liniei de demarcaţie dintre forţele guvernamentale ucrainene şi forţele separatiste

Preşedintele Klaus Iohannis efectuează marţi o vizită oficială la Kiev, unde a avut întrevederi cu şeful statului Ucrainean, Petro Poroşenko, şi urmează să aibă întâlniri cu premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk, şi cu preşedintele Radei Supreme, Volodimir Groisman, scrie Agerpres.