Porsche Macan, al doilea model electric al mărcii, vizează o autonomie de peste 600 km
Al doilea model electric Porsche, după fenomenalul Taycan, SUV-ul Macan are ca obiectiv poziționarea pe piață drept „cel mai sportiv model din segmentul său”. Deși pare ușor de atins având în vedere renumele mărcii Porsche în domeniul sportivității, acest deziderat este destul de dificil dacă avem în vedere că mașina va concura în segmentul SUV-urilor de dimensiuni medii cu BMW iX, Mercedes-Benz EQE și viitorul Audi Q6. De altfel, cu acesta din urmă va împărți și platforma tehnică PPE (Premium Platform Electric) a grupului Volkswagen.
În susținerea țintei propuse, inginerii și designerii Porsche au realizat un vehicul cu aerodinamică activă care include, de exemplu, un spoiler spate adaptiv care reduce coeficientul de rezistență la înaintare al lui Macan la 0,25. Astfel, mașina devine, conform Porsche, unul dintre cele mai aerodinamice SUV-uri de pe piață. Totodată, în dotarea mașinii intră și tehnologii ca vectorizarea electronică a cuplului, amortizoarele active sau direcția susținută și de puntea spate.
Marca va lansa inițial două versiuni denumite Macan 4 și Macan Turbo, ambele cu tracțiune integrală și o pereche de motoare electrice sincrone cu excitație permanentă.
Porsche Macan 4, cu cei 402 CP ai săi, accelerează de la 0 la 100 km/h în 5,1 secunde, în timp ce versiunea Turbo ajunge de la 0 la 100 km/h în 3,3 secunde.
Senzația de sportivitate va fi amplificată și de poziția scaunelor pentru șofer și pasagerul din dreapta care se află cu 28 mm mai jos decât în cazul versiunii actuale Macan cu motor termic.
Electricul Porsche Macan este puțin mai lung (4.784 mm), decât modelul cu motor termic (4.726 mm). Înălțimea sa este practic aceeași, 1.622 mm față de 1.621 mm, iar cu oglinzile rabatate este ușor mai lat – 1.938 mm, față de 1.922 mm. Spațiul pentru bagaje a crescut la 540 de litri, de la 488 de litri, în timp ce în „portbagajul” (frunk) din față sunt disponibili încă 84 de litri.
Platforma PPE aduce și progrese digitale odată cu introducerea software-ului 1.2 al grupului Volkswagen. Unitatea de software Cariad a concernului german a întâmpinat dificultăți în dezvoltarea software-ului, fapt care a dus la amânarea de mai multe ori a prezentării modelului Porsche, însă acum totul pare bine pus la punct. Desigur, eventualele probleme vor putea fi evidențiate doar în urma testărilor independente internaționale.
Arhitectura de 800 de volți a platformei PPE permite încărcarea la viteze de până la 270 kW atunci când este conectată la stații rapide de încărcare.
Planșa de bord a modelului Macan include un instrumentar de bord digital de 12,6 inchi și un ecran tactil de 10,9 inchi. Un ecran tactil opțional de 10,9 inchi permite pasagerului să opereze sistemul de navigație sau să selecteze conținutul multimedia.
Pentru prima dată, head-up display-ul (HUD) include tehnologia de realitate augmentată care adaugă elemente virtuale, cum ar fi săgețile de navigație, în câmpul vizual real din fața șoferului. Cei de la Porsche susțin că imaginea noului HUD corespunde dimensiunii unui ecran de 87 de inchi, ceea ce îl face unul dintre cele mai mari de pe piață.
Sistemul de infotainment al lui Macan se bazează pe Android Automotive OS și include o serie de aplicații care pot fi accesate de pasager. Un nou asistent vocal „Hey Porsche” sugerează trasee, inclusiv opriri pentru încărcare.
SUV-ul dispune, de asemenea, de suita de senzori și software ADAS Supervision de la Mobileye, care sporește posibilitățile de deplasare autonomă până la nivelul 2 (hands off, eyes-on) și are chiar potențialul de acrește până la nivelul 3 (hands-off, eyes-off) în situații bine definite.
Oficialii Porsche nu a oferit nicio estimare în privința volumului vânzărilor Macan electric, dar este important de știut că modelul cu combustie internă a fost anul trecut al doilea cel mai bine vândut model al mărcii.
Versiunea cu motor termic a Porsche Macan, care urmează să fie oprită de la comercializare în Uniunea Europeană va continua să fie vândută pe alte piețe, inclusiv cele din SUA și Marea Britanie.
Cu livrări care vor debuta în a doua jumătate a lui 2024, versiunea Macan 4 are un preț minim de 83.993 de euro pe piața de origine a mașinii, Germania, în timp ce Macan Turbo are un preț de bază de 114.576 de euro. Este un salt semnificativ față de modelul actual cu motor termic al cărui catalog de prețuri începe, tot în Germania, de la 69.895 de euro.
Citește și:
– Porsche anunță performanțele viitorului Taycan Facelift printr-un tur pe Nürburgring
– Porsche a lansat cea mai puternică versiune a modelului Cayenne