Porsche preia acțiuni Varta și salvează producătorul de baterii care lua în calcul România pentru o nouă uzină

Producătorul german de baterii Varta a ajuns la un acord de restructurare cu creditorii săi, aducând constructorul de mașini sport Porsche printre acționari pentru a salva afacerea aflată în dificultate. Înainte de a intra în declin, Varta viza o investiție importantă în România.
Robert Stan - Dum, 18 aug. 2024, 11:09
Porsche preia acțiuni Varta și salvează producătorul de baterii care lua în calcul România pentru o nouă uzină

Acordul cu Porsche și cu creditorii Varta, încheiat după multe zile de negocieri intense, va reduce inițial datoria producătorului de baterii de la 485 de milioane de euro la 200 de milioane de euro.

Varta a căutat un compromis între acționarul majoritar Michael Tojner, creditori și Porsche pentru a-și reduce datoria și a-și asigura rezerve noi de capital. Conform noului acord, Tojner și Porsche vor deveni noii proprietari ai Varta și vor furniza împreună o injecție de capital de 60 de milioane de euro.

Alte 60 de milioane de euro vor proveni de la creditori sub formă de împrumuturi garantate, a anunțat compania, adăugând că un al treilea investitor ar putea mai târziu în acționariat.

„Suntem în discuții avansate cu alți investitori care ar dori să ni se alăture”, a declarat CEO-ul Varta, Michael Ostermann, pentru Reuters.

Contribuind la salvarea Varta, producătorul german de mașini premium-sport Porsche își va asigura accesul la baterii de înaltă performanță pentru vehiculele sale hibride și electrice. De asemenea, Porsche a anunțat sâmbătă că va prelua o participație majoritară în divizia de baterii V4Drive a Varta printr-o majorare de capital.

Este important de menționat că, în primăvara lui 2022, Roxana Mânzatu, pe atunci secretar de stat în Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene post pe rețelele sociale un mesaj legat de o întâlnire cu reprezentanţi ai Varta, însă ulterior acesta a fost şters.

În luna iunie a aceluiași an, prim-ministrul Nicolae Ciucă se întâlnea la Palatul Victoria cu reprezentanţii executivi ai Varta, prilej cu care sublinia importanţa acordată de guvern investiţiilor, în special în domenii cu nivel înalt de tehnologizare. Potrivit unui comunicat al Executivului de la acea dată, în cadrul discuţiilor au fost prezentate planurile de dezvoltare ale companiei germane în România.

Ulterior, în aceeași lună, Florin Spătaru, ministrul Economiei, declara că urmează să fie finalizat un proiect al unei maga-fabrici de baterii care va fi amplasată în România.

Deși oficialii români și germani au evitat să facă un anunț oficial în privința unei potențiale investiții Varta în România, estimată la circa 1 miliard de dolari, compania a deschis încă din februarie 2022 o nouă linie de business pentru mobilitate electrică, numită Pertrix V. Pertrix V SE, cu sediul social în Ellwangen (Germania). Aceasta, la rândul său, a deschis în ţara noastră, la Otopeni, firma V4Drive Romania SRL având ca obiect principal de activitate fabricarea subansamblurilor electronice.

Din nefericire, în toamna aceluiași an, Varta a anunțat că amână proiectul de construire a unei noi uzine prognozând o scădere temporară a cererii. Un rol important pare să-l fi avut, încă de pe atunci, situația financiară a companiei germane.

Într-un document destinat investitorilor publicat pe 15 noiembrie 2023 compania anunța o scădere a veniturilor. În acest context și estimând o scădere temporară a cererii de la clienții săi, Varta a operat „ajustări” care au inclus, printre altele, amânarea dezvoltării de noi facilități de producție. „Construcția noii fabrici pentru celule rotunde/V4Drive va fi continuată numai după ce angajamentele obligatorii ale clienților au fost asigurate”, menționa Varta.

Acum, după încheierea acordului cu Varta, Lutz Meschke, vicepreședinte al consiliului executiv al Porsche AG, a declarat că „odată cu preluarea majoritară planificată a V4Drive, (…) vom aduce o contribuție importantă la menținerea tehnologiilor-cheie în Germania”.

Varta își va păstra toate unitățile de producție din Germania, și va apela doar la reduceri „moderate” de locuri de muncă în administrație. „Vom readuce Varta pe o cale de creștere profitabilă”, a declarat pentru Reuters Michael Ostermann, CEO al Varta. Oficialul nu a menționat încă planuri pentru noi investiții.

Citește și:
– Porsche analizează preluarea unei participaţii la producătorul de baterii Varta
– Varta, care a renunțat la fabrica de un miliard de euro în România, a făcut anul trecut afaceri de 100 de milioane de euro cu fabrica de la Brașov

Te-ar mai putea interesa și
Rusia își crește producția de drone până la 1,4 milioane de aparate, pentru a le folosi în războiul din Ucraina
Rusia își crește producția de drone până la 1,4 milioane de aparate, pentru a le folosi în războiul din Ucraina
Preşedintele rus Vladimir Putin a anunțat joi că Rusia va spori de circa zece ori producţia de drone, care va ajunge anul acesta la aproape 1,4 milioane de aparate, pentru a asigura victoria......
Primul tren Alstom Coradia Stream cumpărat de ARF ar putea intra în circulație până la sfârștiul lui 2024. Procesul de testare, întârziat de lipsa mecanicilor de locomotivă
Primul tren Alstom Coradia Stream cumpărat de ARF ar putea intra în circulație până la sfârștiul lui 2024. Procesul ...
Primul tren Alstom Coradia Stream ar putea intra în circulaţie, cu călători, până la sfârşitul anului, poate chiar ...
Ministerele Transporturilor, Educației, Sănătății și Finanțelor primesc cei mai mulți bani la rectificare. Bugete tăiate la Economie, Dezvoltare și Familie – proiect
Ministerele Transporturilor, Educației, Sănătății și Finanțelor primesc cei mai mulți bani la rectificare. Bugete ...
Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, Ministerul Educaţiei, Ministerul Sănătăţii dar şi Ministerul Finanţelor, ...
Compania finlandeză Nokian Tyres a inaugurat fabrica de anvelope din Oradea, prima din lume cu zero emisii de dioxid de carbon
Compania finlandeză Nokian Tyres a inaugurat fabrica de anvelope din Oradea, prima din lume cu zero emisii de dioxid de ...
Nokian Tyres a găzduit astăzi deschiderea oficială a fabricii sale de anvelope pentru autoturisme din Oradea. Fabrica ...