Ministrul Carmen Dan şi secretarul de stat Raed Arafat s-au întâlnit joi, la sediul Ministerului de Interne, cu Christos Stylianides, comisar european pentru ajutor umanitar şi gestionarea crizelor, context în care a fost anunţată lansarea portalului www.fiipregatit.ro. Pagina de Facebook a portalui este Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.
Aplicaţia pentru Android se poate descărca aici, iar pentru App Store aici.
Fiecare familie trebuie să aibă un plan de urgență, dar și o trusă de supraviețuire care să conțină obiecte care să permită supraviețuirea pentru 3-5 zile. Articolele componente trebuie verificate și înlocuite/schimbate periodic (o dată la 6 luni) pentru că pot expira.
CONȚINUTUL RUCSACULUI DE URGENȚĂ
APĂ cel puţin 4 litri de apă/persoană/zi.
ALIMENTE compacte şi uşoare care nu necesită răcire, fierbere ori coacere.
UN SAC DE DORMIT sau două pături călduroase pentru fiecare persoană
O TRUSĂ DE PRIM AJUTOR care să conţină: medicamentele personale şi reţete, analgezice, antiseptice.
APARATE UTILE precum aparat radio AM/FM cu baterii de schimb, lanternă, un fluier, un telefon mobil, o cartelă telefonică, cablu și un acumulator suplimentar
ARTICOLE DE IGIENĂ precum hârtie igienică, hârtie umedă de mâini, săpun, şampon, deodorant, pastă de dinţi, periuţă dedinţi, saci de bucătărie.
ARTICOLE PENTRU COPII precum jocuri, în funcţie de vârsta membrilor familiei, cărţi de colorat, creioane, jucării pentru copii
ACTE PERSONALE precum carte de identitate, carnete de asigurări medicale, bani, cecuri, numere de telefon importante
ÎMBRĂCĂMINTE ŞI ÎNCĂLŢĂMINTE pentru fiecare persoană, în funcţie de anotimp. De asemenea, nu uitaţi lenjeria de corp. Rucsacul pentru situaţii de urgenţă trebuie să conţină lucruri esenţiale, să fie mic, rezistent la apă, să fie păstrat într-un loc sigur şi să fie uşor de găsit.
‘Nu am vrut să lăsăm Ziua Protecţiei Civile să treacă fără să mai facem un pas înainte pentru pregătirea populaţiei. Astfel, a fost creat un portal unic care urmează să poată să fie accesat de populaţie, este activ deja şi în care populaţia poate să acceseze acolo toate informaţiile necesare pe situaţii de urgenţă, pentru pregătirea ei. În loc să caute pe site-ul IGSU, pe site-ul DSU, pe alte site-uri, noi le aducem pe toate într-un loc şi facem link (trimitere către – n.r.) la ele, aşa că intră pe ‘fiipregătit’ şi poate să acceseze aceste date. E un pas mai departe, împreună cu aplicaţia departamentului, împreună cu caravana care circulă. Ministerul de Interne vine cu IGSU, bineînţeles, care este instituţia principală care intervine în aceste situaţii, vine din nou cu încă un pas în pregătirea populaţiei. (…) Rolul nostru este să fim pregătiţi şi avem responsabilitatea de a fi pregătiţi’, a declarat Raed Arafat.
Acesta a spus că pe acest portal vor putea fi găsite, printre altele, informaţii despre ce trebuie o persoană să aibă în casă în cazul unor situaţii de urgenţă.
‘El prezintă mai multe aspecte, mai multe ghiduri (…). Sunt foarte multe ghiduri care o să fie suplimentate. Multe dintre ele sunt şi cu ajutor vizual, cu filme şi există şi partea de trusă de supravieţuire şi ce trebuie să ai în trusa de supravieţuire, în care îţi arată ce trebuie să ai în casă sau în rucsacul de supravieţuire. Deci, este pentru ajutorul populaţiei să se pregătească înainte să se întâmple situaţiile de urgenţă’, a explicat Arafat.