Porți de protecție la metrou: Ce se mai întâmplă cu proiectul – pilot din stația Berceni

Poarta de protecție din cadrul proiectului - pilot din stația de metrou Berceni a fost omologată și urmează să fie testată în exploatare, se arată într-un răspuns al ministrului Transporturilor Sorin Grindeanu la interpelarea unui deputat USR. Extinderea acestui proiect în toate stațiile depinde însă de parcurgerea unor etape legale, dar mai ales de identificarea unor surse de finanțare.
Anemona Andone - vin, 03 mai 2024, 15:37
Porți de protecție la metrou: Ce se mai întâmplă cu proiectul - pilot din stația Berceni

Proiectul – pilot Sistem de protecție a călătorilor din stațiile de metrou prin instalarea de porți de siguranță la peron, amplasat de către o firmă producătoare a acestui de echipament, aflat la peronul stației Berceni de pe linia 1 (direcția Berceni – Pipera), prevede o singură poartă montată, a transmis ministrul Transporturilor într-un răspuns la întrebările deputatului USR de Vâlcea Ion Marian Lazăr.

„La acest moment echipamentul a fost omologat de către organele autorizate și responsabile cu astfel de produse. Urmează o perioadă de supraveghere și de testare în exploatare, ce presupune închiderea – deschiderea porților concomitent cu închiderea – deschiderea ușilor de la metrou”, a menționat șeful Transporturilor.

metrou

Reprezentantul USR a mai întrebat care sunt considerentele pentru care nu a fost demarată până în prezent procedura de dotare a tuturor stațiilor din București cu panouri de sticlă şi uşi automate la marginea peroanelor.

Finanțarea pentru porți de protecție la metrou, incertă

„Costurile necesare pentru demararea finalizarea investiției și ulterior pentru activitata de mentenanță, scăderea veniturilor generate de perioada pandemică, coroborate cu o creștere semnificativă a costurilor generale și în special a celor cu utilitățile, au influențat și influențează în continuare deciziile privind obiectivele de investiții, pentru a căror realizare trebuie parcurse etapele legale, legate de asigurarea finanțării, studii de prefezabilitate, fezabilitate, procedură de achiziție”, a răspuns Grindeanu.

Acesta a dat asigurări că, în cadrul Metrorex, se identifică în continuare soluții pentru creșterea nivelului de siguranță a călătorilor, atât în spațiile publice ale stațiilor, cât și în trenuri.

 

Metrorex a anunțat în iulie 2022 acest proiect-pilot pentru construcția de porți de siguranță pe peron, în stația Berceni, la linia 1 (direcția Berceni – Pipera).

Și în urmă cu șase ani, Metrorex anunța demararea unor discuţii pentru un proiect pilot de instalare uşi culisante la peron în staţia Victoriei 1 și că nu avea sursă de finanţare certă pentru realizarea unei astfel de investiţii în toate staţiile de metrou.

Pentru sporirea siguranței cetățenilor la metrou, Asocierea TIAB – Grupul VINCI LOGIC IT CONSULT SRL propusese Metrorex implementarea unui „sistem de protecție a călătorilor din stațiile de metrou prin instalarea de platforme cu uși culisante la peron”, în stația de metrou Victoriei 1, spuneau în primăvara anului 2018 reprezentanții Metrorex.

FOTO – VIDEO: Poartă anti-suicid în stația Berceni – M2 (sursa: YouTube Dragoș S)

CITEȘTE ȘI:

Te-ar mai putea interesa și
Economia SUA a înregistrat în primul trimestru din an un ritm de creștere ușor mai rapid decât estimarea anterioară
Economia SUA a înregistrat în primul trimestru din an un ritm de creștere ușor mai rapid decât estimarea anterioară
Ritmul de creştere al economiei americane a fost uşor mai rapid în primul trimestru din 2024 decât s-a estimat anterior, în contextul scăderii cheltuielilor de consum, pe fondul dobânzilor......
România este interesată de obținerea postului de comisar european pentru Economie sau pentru Extindere Comunitară – surse Agerpres
România este interesată de obținerea postului de comisar european pentru Economie sau pentru Extindere Comunitară – ...
România este interesată de posturile de comisar european în domeniul Economic ori în cel al Extinderii Comunitare, au ...
CEC Bank a inaugurat un nou sediu pentru sucursala de la Sibiu
CEC Bank a inaugurat un nou sediu pentru sucursala de la Sibiu
CEC Bank continuă modernizarea celei mai mari rețele de unități bancare din România și inaugurează un nou sediu pentru ...
CECCAR propune propune amânarea până după data de 1 iulie 2025 a procedurii de precompletare a TVA
CECCAR propune propune amânarea până după data de 1 iulie 2025 a procedurii de precompletare a TVA
Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR) propune amânarea până după data de 1 ...