„GTC a înregistrat o devalorizare a activelor de peste 500 de milioane de euro din 2009, cel mai mult în România şi Bulgaria. În 2012, devalorizarea a venit în principal de la mall-urile din România, Bulgaria şi Croaţia”, se arată în raportul financiar al dezvoltatorului.
În 2012, activele GTC din Europa Centrală şi de Est, regiune în care activează, au fost reevaluate în scădere cu 131 de milioane de euro, 73% din sumă rezultând din devalorizarea proprietăţilor deţine în România şi Bulgaria. România cumulează jumătate de valoare pierdută de activele GTC anul trecut, respectiv 65,5 milioane de euro.
Pierderile din România provin din reevaluarea centrului comercial Galeria Arad, care a pierdut 21 milioane de euro din valoare (la 31 milioane euro), în timp ce valoarea celorlalte proiecte de retail, mall-urile Galeria Piatra Neamţ, Suceava şi Buzău, s-a diminuat cu 28 de milioane de euro (la 7 milioane euro), acestea fiind în acelaşi timp şi disponile la vânzare.
Compania menţionează că din cauza condiţiilor pieţei mall-urile din România nu au mai putut să atragă chiriaşi noi şi nici să opereze creşteri de chirii. GTC a fost pe punctul de a vinde mallurile din Piatra Neamţ, Suceava şi Buzău, însă înţelegerea nu a mai fost pusă în practică.
„Galeria Arad are 32.500 metri pătraţi închiriabili şi o rată de ocupare de 97%. Valoarea de piaţă a spaţiilor de retail din România este de 31,308 milioane euro, comparativ cu 84,431 milioane euro în 2011, devalorizare care rezultă din reclasificarea mallurilor Galleria Buzău, Piatra Neamţ şi Suceava în active disponibile la vânzare, şi din ca urmare a scădere valorii Galleria Arad din cauza deteriorării condiţiilor economice din România”, se explică în raport.
Astfel, portofoliul de proprietăţi generatoare de venituri al GTC în România a fost evaluat anul trecut la 206 milioane de euro, cea mai mare parte fiind reprezentantă de complexul de birouri City Gate Bucureşti.
Complexul de birouri are o suprafaţă închiriabilă de 47.700 metri pătraţi, din care 95% ocupată. Valoarea de piaţă a proiectului a fost stabilită în decembrie la 168,474 milioane euro, comparativ cu 173,594 milioane euro în 2011.
Dezvoltatorul a obţinut anul trecut venituri totale în România şi Bulgaria de 23,6 milioane de euro, faţă de 19,2 milioane de euro în 2011.
Costurile din cele două ţări au totalizat 20,1 milioane de euro, faţă de 18,2 milioane de euro în anul anterior. Astfel, rezultatul net din chirii se ridică la 10,7 milioane euro, comparativ cu 9,1 milioane euro în 2011.
Veniturile raportate de companie pe cele zece pieţe pe care este prezentă în Europa Centrală şi de Est au însumat 147 milioane euro, în scădere de la 153 milioane euro cu un an înainte.
GTC mai deţine în Bucureşti două complexuri rezidenţiale, Rose Garden şi Felicity.
„Ca urmare a scăderii continue a preţurilor şi a numărului de locuinţe vândute în proiectele noi, în 2012 au intrat în insolvenţă 13 ansambluri rezidenţiale. Peste 80% din cerere este reprezentată de consumatori finali, ceea ce dovedeşte încă o dată dependenţa cumpărătorilor de pe piaţa rezidenţială de condiţiile de finanţare”, se arată în raport.
Totodată, GTC are în plan dezvoltarea de alte proiecte, atât rezindeţiale, cât şi de birouri şi de retail, toate în Bucureşti.
În total, proiectele în plan pe piaţa locală sunt evaluate la 66 milioane de euro şi însumează peste 400.000 metri pătraţi.
„În funcţie de condiţiile pieţei, GTC ar putea începe dezvoltarea de noi proiecte în Europa de Sud-Est, unul dintre acestea o clădire de birouri de 32.000 metri pătraţi în Bucureşti”, se menţionează în raport.
GTC s-a asociat cu omul de afaceri George Copos pentru a dezvolta complexul de birouri, lângă Piaţa Presei în Bucureşti, însă începerea construcţiei a fost întâziată din cauza lipsei finanţării.
Compania este activă în Polonia, România, Ungaria, Croaţia, Serbia, Bulgaria, Slovacia, Cehia, Rusia şi Ucraina, unde la finele anului trecut deţinea active de peste două miliarde de euro.