Portretul robot al medicului român: extenuat, obligat să improvizeze şi agresat politic
Vasile Astărăstoae a precizat că un medic în România are parte de muncă epuizantă, venituri mici, prezumţia de vinovăţie, nerealizare profesională, singurul lucru obţinut în ultimii ani fiind paşaportul de a emigra dintr-o ţară în care nu sunt respectaţi de cei care au pârghiile puterii, scrie Mediafax.
„Ceea ce au obţinut medicii este acest paşaport de a emigra dintr-o ţară în care nu sunt respectaţi de cei care au pârghiile puterii, indiferent de culoarea lor politică, în alte ţări în care pot lucra fără să fie ameninţaţi tot timpul cu privire la autonomia lor profesională, indepenenţa în realizarea actului medical. Concluzia este că medicul este un personaj obosit, extenuat, obligat să improvizeze şi să suporte agresiunile politicienilor, decidenţilor, mass-media”, arată profesorul Vasile Astărăstoae într-un document în care prezintă bilanţul celor patru ani de mandat la conducerea Colegiului Medicilor din România (CMR).
El a adăugat că, în prezent, Colegiul Medicilor din România a devenit o voce care se aude, dar care nu este mereu ascultată, care deranjează, şi atunci se încearcă să i se pună pumnul în gură.