”O restructurare responsabilă trebuie să aibă loc în cadrul instituţional european, chiar dacă aceasta nu va fi pe placul responsabililor germani”, se afirmă în manifest, din care cotidianul Publico a publicat marţi unele extrase.
Portugalia ar trebui să poată conta pe solidaritatea partenerilor săi europeni, cum a fost cazul Germaniei după cel de-al Doilea Război Mondial în cursul unei restructurări a datoriei sale aprobate de Acordul de la Londra din 1953, estimează semnatarii manifestului.
În opinia lor, Portugalia, fără o reeşalonare a datoriei, ”va rămâne prizoniera tentativei sale zadarnice de a soluţiona problemele deficitului bugetar şi ale datoriei publice doar prin intermediul politicii de austeritate”.
Acest manifest intervine într-un moment în care Portugalia încearcă să recâştige încrederea pieţelor, aşteptând ieşirea din programul de ajutor de 78 miliarde de euro, prevăzută pentru 17 mai, cu sau fără o plasă de siguranţă.
Semnatarii manifestului propun aplicarea unui discount pentru partea din datorie ce depăşeşte 60% din PIB şi prelungirea scadenţei împrumuturilor ”la 40 de ani sau mai mult”.
Datoria Portugaliei, considerată ”nesustenabilă” de către semnatarii manifestului, a atins 129% din PIB la sfârşitul lui 2013, dar ar urma să scadă în acest an, potrivit previziunilor guvernului.
Printre semnatarii manifestului figurează personalităţi de stânga, precum fostul ministru socialist al lucrărilor publice Joao Cravinho şi fostul coordonator al Blocului Stângii Francisco Louça, dar şi de dreapta, precum Adriano Moreira, fost ministru pentru teritoriile de peste mări în timpul dictaturii lui Salazar, şi Manuela Ferreira Leite, fost ministru al finanţelor în guvernul lui Jose Manuel Barroso, actualul preşedinte al Comisiei Europene.
Premierul portughez, Pedro Passos Coelho (PSD, centru-dreapta), a condamnat imediat această iniţiativă, estimând că manifestul ”le transmite un mesaj eronat tuturor celor care aşteaptă de la Portugalia să-şi respecte angajamentele”.