„Sectorul turismului a depăşit precedentul record de 18,4 miliarde de euro, înregistrat în 2019″, înaintea crizei sanitare provocate de pandemia de Covid-19, graţie unei diversificări a vizitatorilor străini”, a precizat Antonio Costa Silva la o întâlnire cu jurnaliştii străini.
Pe parcursul anului trecut, hotelurile din Portugalia au găzduit 15,3 milioane de turişti străini, ceea ce înseamnă o creştere de 158,5% comparativ cu 2021, şi au atins un nivel de frecventare apropiat de cel din 2019, a informat încă de marţi Institutul Naţional de Statistică.
Marea Britanie a rămas prima piaţă pentru turiştii care au vizitat Portugalia, urmată de Germania, Spania şi Franţa, însă cele mai mari creşteri procentuale au fost înregistrate în rândul turiştilor americani, brazilieni şi irlandezi.
În condiţiile în care sectorul turismului „reprezintă aproximativ 14-15% din PIB-ul” Portugaliei, potrivit Ministerului Economiei, ţara iberică a afişat în 2022 o creştere economică de 6,7%, cea mai mare de după 1987.
Aceasta după ce criza economică a provocat o recesiune de 8,3% în 2020, urmată de o revenire de 5,5% în 2021.
„Economia este robustă”, a dat vineri asigurări Antonio Costa Silva, care mizează în acest an pe o creştere de 1,3%, dar speră, la fel ca şi în 2022, să îşi revizuiască în sus estimările până la finele anului.
Performanţele înregistrate anul trecut de sectorul turistic constituie „o surpriză plăcută”, cu o revenire peste aşteptări începând din al doilea trimestru, a comentat la începutul anului Gonçalo Rebelo de Almeida, un director de la Vila Galé, al doilea mare grup hotelier portughez.
Cu toate acestea, sectorul se aşteaptă în acest an la o stabilizare a pieţei, din cauza unei diminuări a puterii de cumpărare provocată de inflaţie, care anul trecut în Portugalia a atins o medie de 7,8%.
Sursa foto: Flickr