Portugalia a revizuit în creştere estimările privind evoluţia economiei în 2014

Guvernul portughez a revizuit în creştere estimările privind evoluţia economiei în 2014 şi a menţinut ţinta de deficit bugetar, deoarece ţara se pregăteşte de ieşirea din programul de asistenţă financiară, transmite Bloomberg.
Economica.net - vin, 04 oct. 2013, 20:55
Portugalia a revizuit în creştere estimările privind evoluţia economiei în 2014

‘Există semnele unei redresări a activităţii economice’, se arată în declaraţia comună a reprezentanţilor UE, BCE şi FMI, care au evaluat la Lisabona implementarea reformelor promise de Portugalia în schimbul asistenţei financiare.

Executivul se aşteaptă la o creştere a Produsului Intern Brutal al Portugaliei de 0,8%, faţă de 0,6% cât estima anterior. În acest an economia ar urma să înregistreze un declin de 1,8%, mai puţin decât estimarea precedentă, de 2,3%. Rata şomajului va fi de 17,4% în 2013, faţă de 18,2% cât se prognoza.

Premierul Pedro Passos Coelho trebuie să reducă cheltuielile cu aproximativ 3,3 miliarde de euro (4,5 miliarde de dolari) în 2014, după ce anul acesta s-a bazat mai mult pe majorarea taxelor pentru a îndeplini obiectivele stabilite în schimbul asistenţei financiare.

Portugalia vrea să revină deplin pe pieţele financiare după ieşirea din programul de asistenţă financiară, în iunie 2014.

În trimestrul doi din 2013 economia portugheză a înregistrat prima creştere din 2010, datorită accelerării exporturilor.

Guvernul şi-a menţinut obiectivul de a înregistra un deficit bugetar de 5,5% din PIB în 2013 şi de 4% în 2014. Anul trecut, deficitul bugetar a fost de 6,4% din PIB.

Premierul Petro Passos Coelho se confruntă cu majorarea ratei şomajului, în urma reducerii cheltuielilor şi majorării taxelor, pentru a îndeplini cerinţele impuse în schimbul asistenţei financiare. Oficialul portughez a anunţat, recent, măsuri prin care speră să genereze reduceri ale cheltuielilor cu aproximativ 4,8 miliarde de euro până în 2015, inclusiv prin concedieri în sectorul de stat.

În aprilie 2011, Portugalia a devenit a treia ţară din zona euro (după Grecia şi Irlanda) care a fost nevoită să solicite ajutor extern. Conform unui acord cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, Portugalia a primit un pachet de sprijin în valoare de 78 de miliarde de euro, din care 12 miliarde de euro au fost alocate pentru sprijinirea băncilor portugheze.

 

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...