De asemenea, a anunţat INE, cheltuielile publice au urcat cu 2,1%, depăşind creşterea veniturilor, de 1,5%, scrie Agerpres.
De când a preluat puterea, în aprilie, noul guvern portughez a majorat pensiile şi salariile publice, şi a redus unele impozite pe venit pentru clasa de mijloc, tineri şi companii, pentru a stimula avansul economiei.
Executivul se aşteaptă pe ansamblul acestui an la un excedent bugetar de 0,4% din PIB, în scădere de la 1,2% din PIB în 2023. În plus, în 2025 excedentul bugetar ar urma să se atenueze la 0,3% din PIB.
Banca Centrală a Portugaliei previzionează un excedent bugetar de 0,6% din PIB anul acesta şi, în urma majorării cheltuielilor publice, la un deficit bugetar de 0,1% din PIB în 2025 şi de 1% din PIB în 2026, dar încă mult sub pragul UE de 3% din PIB.
Aşteptatele deficite „rezultă în urma măsurilor permanente adoptate deja de Guvern, cu impact asupra cheltuielilor publice şi veniturilor fiscale”, precum şi a creditelor din fondurile de redresare şi a majorării cheltuielilor pentru a asigura continuitatea proiectelor finanţate din fondurile de redresare. „Dinamica cheltuielilor publice reprezintă un motiv de îngrijorare”, a apreciat guvernatorul Băncii Centrale a Portugaliei, Mario Centeno.
Guvernul estimează o creştere a economiei de 1,8% anul acesta şi de 2,1% anul viitor. Banca Centrală a Portugaliei previzionează un avans de 1,7% anul acesta, creşterea urmând să accelereze la 2,2% în 2025 şi în 2026, urmând apoi o încetinire la 1,7% în 2027.
„Dinamismul ridicat al activităţii în următorii doi ani reflectă îmbunătăţirea condiţiilor financiare, aşteptata accelerare a cererii externe şi fondurile europene. Dar riscurile sunt înclinate în jos, în special dacă se va materializa o încetinire semnificativă a zonei euro şi ar creşte dezechilibrele, în special cele bugetare, de aceea sunt necesare măsuri preventive”, a apreciat guvernatorul Băncii Centrale a Portugaliei, Mario Centeno.