Portugalia „încearcă” pieţele internaţionale: Prima vânzare de obligaţiuni din ultimele opt luni

Guvernul Portugaliei intenţionează să vândă obligaţiuni pentru prima dată în ultimele opt luni, susţin surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, după ce Irlanda a revenit în forţă pe pieţele financiare, marţi, înregistrând o cerere record pentru prima emisiune de obligaţiuni după ieşirea din programul de asistenţă financiară, transmite Bloomberg.
Economica.net - joi, 09 ian. 2014, 07:05
Portugalia

Băncile Barclays Plc, Caixa-Banco de Investimento, Goldman Sachs Group, HSBC Holdings Plc, Morgan Stanley şi Societe Generale au fost angajate să coordoneze vânzarea unor obligaţiuni cu scadenţa în iunie 2019, susţin sursele.

În decembrie 2013, Irlanda a devenit prima ţară din zona euro sub asistenţă internaţională care şi-a redobândit pe deplin independenţă economică şi financiară. Acum, Portugalia încearcă să revină complet pe pieţele financiare, în condiţiile în care, în iunie, va finaliza propriul său program de asistenţă financiară, de 78 de miliarde de euro.

După anunţarea detaliilor privind planificata vânzare de bonduri, randamentul obligaţiunilor portugheze cu scadenţa în iunie 2018 a scăzut la 3,91%, cel mai semnificativ declin din august 2010.

În ianuarie 2013, Portugalia a vândut obligaţiuni pe cinci ani în valoare de 2,5 miliarde de euro, la un randament de 4,891%, prima vânzare de bonduri cu scadenţa la cinci ani de când ţara a solicitat de la UE şi FMI asistenţă financiară, în 2011.

În decembrie, Institutul Naţional de Statistică a confirmat ieşirea economiei din recesiune, chiar dacă avansul Produsului Intern Brut al Portugaliei a încetinit la 0,2% în trimestrul trei din 2013, comparativ cu precedentele trei luni, când expansiunea a fost de 1,1%.

În trimestrul doi din 2013, economia portugheză a înregistrat prima creştere din 2010, datorită accelerării exporturilor.

În ritm anual, economia s-a contractat în trimestrul trei din 2013 cu 1,1%, după un declin de 2% în precedentele trei luni, în urma ameliorării cererii pe plan intern.

Premierul Pedro Passos Coelho trebuie să scadă cheltuielile cu aproximativ 3,3 miliarde de euro (4,5 miliarde de dolari) în 2014, după ce anul acesta s-a bazat mai mult pe majorarea taxelor pentru a îndeplini obiectivele stabilite în schimbul asistenţei financiare.

Obiectivul Guvernului este de a înregistra un deficit bugetar de 5,5% din PIB în 2013 şi de 4% în 2014. În 2012, deficitul bugetar a fost de 6,4% din PIB.

Te-ar mai putea interesa și
România a dat 1,3 miliarde de euro sub formă de ajutoare de stat
România a dat 1,3 miliarde de euro sub formă de ajutoare de stat
Valoarea totală a ajutoarelor de stat aprobate în România a atins, în perioada 2019-2023, suma de 1,3 miliarde euro, iar peste 62% din proiectele de ajutor de stat aprobate au fost acordate......
Domeniu de 94 de hectare, scos la vânzare în Maramureș
Domeniu de 94 de hectare, scos la vânzare în Maramureș
Una dintre cele mai rare și valoroase proprietăți istorice din România, un ansamblu de 4 case tradiționale cu șură ...
Registrul Comerțului anunță că a limitat erorile portalului ONRC
Registrul Comerțului anunță că a limitat erorile portalului ONRC
Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC) anunță că a rezolvat o mare parte din erorile noului portal al Registrului ...
Marcel Ciolacu a fost desemnat prim-ministru
Marcel Ciolacu a fost desemnat prim-ministru
Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Marcel Ciolacu drept prim-ministru al României