Portugalia îşi revine: S&P a scos de sub supraveghere ratingul suveran „BB”, datorită redresării economiei

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's a scos de sub supraveghere ratingul suveran 'BB' atribuit Portugaliei, reducând astfel riscul unei retrogradări, deoarece ţara îşi menţine angajamentele faţă de programul de asistenţă financiară, transmit Bloomberg şi Reuters.
Economica.net - vin, 17 ian. 2014, 09:16
Portugalia îşi revine: S&P a scos de sub supraveghere ratingul suveran

‘În opinia noastră, coaliţia guvernamentală îşi menţine angajamentul faţă de programul de asistenţă financiară’, se arată în raportul S&P, care va menţine o perspectivă negativă ratingului ‘BB’ atribuit Portugaliei, ‘reflectând riscurile politice şi sociale asociate cu eforturile de deleveraging ale sectorului public şi privat din Portugalia, puternic îndatorat, precum şi incertitudinile legate de ieşirea ţării din programul de asistenţă financiară’.

În septembrie 2013, S&P a plasat sub supraveghere, cu implicaţii negative, ratingul suveran ‘BB’ atribuit Portugaliei. Este un calificativ speculativ, din categoria junk (nerecomandat pentru investiţii), similar cu cel atribuit de agenţiile de evaluare financiară Moody’s Investors Service şi Fitch Ratings.

Portugalia încearcă să revină complet pe pieţele de capital, în condiţiile în care, în iunie, va finaliza propriul său program de asistenţă financiară, de 78 de miliarde de euro. Săptămâna trecută, Portugalia a vândut obligaţiuni pe cinci ani în valoare de 3,25 miliarde de euro, la un randament de 4,891%, prima vânzare de bonduri cu scadenţa la cinci ani din ultimele opt luni, un semn că redresarea economiei a dus la majorarea cererii pentru obligaţiuni.

Decizia Standard & Poor’s de a scoate de sub supraveghere ratingul suveran ‘BB’ atribuit Portugaliei vine pe fondul aşteptărilor agenţiei că ţara îşi va atinge obiectivul de a înregistra un deficit de 5,5% din PIB în 2013 şi de 4% din PIB în 2014.

‘Ne bazăm aceste aşteptări pe faptul că economia arată semne de stabilizare de la mijlocul lui 2013. Performanţele peste aşteptări la export, aşteptata revenire a consumului şi declinul şomajului sprijină performanţele fiscale ale Portugaliei în 2014’, se arată în raportul S&P.

Surse anonime au anunţat recent că Guvernul Portugaliei intenţionează să vândă obligaţiuni pentru prima dată în ultimele opt luni, după ce, luna aceasta, Irlanda a revenit în forţă pe pieţele financiare, înregistrând o cerere record pentru prima emisiune de obligaţiuni după ieşirea din programul de asistenţă financiară.

Băncile Barclays Plc, Caixa-Banco de Investimento, Goldman Sachs Group, HSBC Holdings Plc, Morgan Stanley şi Societe Generale au fost angajate să coordoneze vânzarea unor obligaţiuni cu scadenţa în iunie 2019, susţin sursele.

În decembrie 2013, Irlanda a devenit prima ţară din zona euro sub asistenţă internaţională care şi-a redobândit pe deplin independenţă economică şi financiară. Acum, Portugalia încearcă să revină complet pe pieţele financiare, în condiţiile în care, în iunie, va finaliza propriul său program de asistenţă financiară, de 78 de miliarde de euro.

După anunţarea detaliilor privind planificata vânzare de bonduri, randamentul obligaţiunilor portugheze cu scadenţa în iunie 2018 a scăzut la 3,91%, cel mai semnificativ declin din august 2010.

În ianuarie 2013, Portugalia a vândut obligaţiuni pe cinci ani în valoare de 2,5 miliarde de euro, la un randament de 4,891%, prima vânzare de bonduri cu scadenţa la cinci ani de când ţara a solicitat de la UE şi FMI asistenţă financiară, în 2011.

În decembrie, Institutul Naţional de Statistică a confirmat ieşirea economiei din recesiune, chiar dacă avansul Produsului Intern Brut al Portugaliei a încetinit la 0,2% în trimestrul trei din 2013, comparativ cu precedentele trei luni, când expansiunea a fost de 1,1%.

În trimestrul doi din 2013, economia portugheză a înregistrat prima creştere din 2010, datorită accelerării exporturilor.

În ritm anual, economia s-a contractat în trimestrul trei din 2013 cu 1,1%, după un declin de 2% în precedentele trei luni, în urma ameliorării cererii pe plan intern.

Premierul Pedro Passos Coelho trebuie să scadă cheltuielile cu aproximativ 3,3 miliarde de euro (4,5 miliarde de dolari) în 2014, după ce anul acesta s-a bazat mai mult pe majorarea taxelor pentru a îndeplini obiectivele stabilite în schimbul asistenţei financiare.

Obiectivul Guvernului este de a înregistra un deficit bugetar de 5,5% din PIB în 2013 şi de 4% în 2014. În 2012, deficitul bugetar a fost de 6,4% din PIB.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...