Proiectul de lege cuprinde atât propunerile coaliţiei guvernamentale de centru-dreapta cât şi ale opoziţiei de stânga. Astfel, partidele din coaliţie au cerut instituirea unor pedepse de până la opt ani de închisoare pentru cei care au furnizat fiscului informaţii incomplete despre patrimoniul lor, iar deţinerea unei funcţii publice sau politice va fi considerată în aceste cazuri o circumstanţă agravantă. La rândul ei, opoziţia a solicitat în principal sporirea atribuţiilor fiscului în controlul averilor acumulate de responsabilii politici.
Un act normativ asemănător a fost anulat în anul 2012 de Curtea Constituţională, care a apreciat atunci că dispoziţiile legii încalcă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
După ce a trecut de respectiva comisie, legea urmează acum să fie supusă votului în plenul parlamentului, unde cel mai probabil va trece fără probleme, având în vedere că toate partidele s-au declarat în favoarea ei.
Mai multe instituţii internaţionale, inclusiv Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), au cerut recent Portugaliei să înăsprească legislaţia anticorupţie, ca urmare a numărului mare de dosare penale deschise în ultima vreme, dintre care se distinge cel al fostului premier Jose Socrates, aflat în prezent în arest preventiv după ce a fost inculpat pentru evaziune fiscală şi corupţie.
Sursa: AGERPRES