Portugalia schimbă strategia. Ar putea reduce taxele şi majora cheltuielile
OCDE şi-a menţinut estimarea privind un declin al economiei portugheze de 3,2% în 2012 şi de 0,9% în 2013, care sunt inferioare previziunilor FMI şi ale guvernului de la Lisabona.
‘Programul este aşteptat să rămână în grafic dar ponderea riscurilor se înclină descendent. Este substanţial riscul neîndeplinirii ţintelor fiscale din cauza declinului creşterii economiei, într-un mediu extern slăbit’, se arată în raportul OCDE.
Guvernul ‘ar trebui să permită măcar parţial o serie de factori de stabilizare (cum ar fi reduceri de taxe şi majorarea cheltuielilor)’ dacă economia scade sub estimări deşi trebuie menţinute ţintele fiscale pentru a restabiliri încrederea investitorilor, avertizează OCDE.
Spread-ul dintre obligaţiunile portugheze şi cele germane rămâne încă foarte ridicat, indicând că ‘executivul se confruntă cu dificultăţi suplimentare pentru a recâştiga încrederea pieţelor în timpul derulării programului cu FMI’, apreciază OCDE. Mulţi investitori se aşteaptă ca Portugalia, din cauza declinului economiei, să solicite încă un pachet de asistenţă financiară şi mai mult timp pentru achitarea împrumuturilor, înainte de a reveni pe pieţele de obligaţiuni.
Economia Portugaliei a avut o evoluţie peste aşteptări în primul trimestru din 2012, înregistrând un declin de doar 0,1%, comparativ cu precedentele trei luni, deşi ţara încă este în recesiune, a anunţat recent Institutul Naţional de Statistică.
A fost cel mai mic declin trimestrial de când Portugalia a intrat în recesiune, la sfârşitul lui 2010. În ritm anual, Produsul Intern Brut al Portugaliei a înregistrat în perioada ianuarie-martie 2012 o scădere de 2,2%.
Pentru acest an Institutul Naţional de Statistică estimează un declin al economiei de 3%, din cauza măsurilor de austeritate adoptate pentru a îndeplini termenii acordului cu UE şi FMI, care au acordat anul trecut Lisabonei un pachet de asistenţă financiară de 78 miliarde de euro până în 2013