Portugalia şi Troica au ajuns la un acord privind noul plan de austeritate
Acordul permite încheierea într-o manieră pozitivă a celei de-a şaptea evaluări a conturilor Portugaliei de către ”troică” /UE-FMI-BCE/, ce reprezintă furnizorii săi de fonduri, scrie Agerpres. El deschide calea eliberării unei tranşe de ajutor de 2 miliarde de euro în cadrul planului de salvare de 78 de miliarde de euro de care Lisabona beneficiază începând din 2011. După acest acord, Portugalia speră că partenerii săi europeni îşi vor confirma în curând acordul de principiu pentru o prelungire a termenelor de rambursare a împrumuturilor care i-au fost acordate.
”Consiliul de miniştri s-a întrunit pentru a lua cunoştinţă de încheierea celei de-a şaptea evaluări şi pentru a confirma condiţiile necesare pentru încheierea sa”, se afirmă într-un scurt comunicat al guvernului portughez publicat la încheierea unui consiliu de miniştri, reunit în şedinţă extraordinară.
Ministrul portughez de finanţe, Vitor Gaspar, le va prezenta rezultatele celei de-a şaptea evaluări colegilor săi din zona euro care se reunesc luni la Bruxelles, se precizează în comunicat.
Începută la sfârşitul lunii februarie, cea de-a şaptea evaluare a ”troicii” s-a dovedit net mai lungă şi mai dificilă decât precedentele, îndeosebi din cauza respingerii, la începutul lui aprilie, de către Curtea Constituţională portugheză a mai multor măsuri de austeritate înscrise în bugetul de stat pe 2013, marcat de creşteri de impozite fără precedent. După această respingere, premierul Pedro Passos Coelho a prezentat o serie de măsuri destinate înlocuirii lor, în vederea reducerii în mod permanent a cheltuielilor publice cu 4,8 miliarde de euro la orizontul anului 2015.
Aceste măsuri ar urma să-i permită Portugaliei să respecte angajamentul luat pe lângă creditorii săi de a-şi readuce deficitul bugetar la 5,5% din PIB la sfârşitul acestui an, apoi la 4 % anul următor, pentru a reveni în 2015 sub limita de 3 % impusă de către Bruxelles.
Noul program de austeritate al lui Passos Coelho prevede îndeosebi disponibilizarea a 30.000 de funcţionari, dintr-un total de 700.000, prelungirea programului de lucru de la 35 de ore la 40 de ore pe săptămână şi majorarea vârstei de pensionare de la 65 la 66 de ani.