Portughezii de la Millennium BCP vând la anul banca din România
Vânzarea subsidiarei din România a fost convenită în această vară cu reprezentanţii Comisiei Europene, în cadrul unui program de restructurare şi recapitalizare.
„Termenul limită pentru vânzare este mai lung, iunie 2015, dar ar trebui să o efectuăm mai devreme, nu mai târziu. Este rezonabil să anticipăm că vânzarea va avea loc în 2014, însă nu este sigur”, a declarat într-o conferinţă directorul general al grupului Millennium BCP, Nuno Amado, citat de Reuters.
Banca portugheză a anunţat, la începutul lunii septembrie, că a primit avizul Comisiei Europeane pentru planul de restructurare, care include, printre altele, vânzarea subsidiarei Millennium Bank din România, precum şi a participaţiei deţinute la Piraeus Bank (Grecia). Acordul presupune de asemenea menţinerea operaţiunilor BCP din Polonia.
Surse din subsidiara din România au declarat în luna august pentru MEDIAFAX că termenul limită pentru vânzarea unităţii ar fi de doi ani, însă există şi informaţii că grupul portughez şi-a asumat o ieşire mult mai rapidă de pe piaţa românească.
Grupul a vândut în octombrie participaţia la Piraeus.
Millennium BCP, cea mai mare bancă listată din Portugalia în funcţie de active, a primit anul trecut pentru recapitalizare 3 miliarde de euro sub formă de obligaţiuni convertibile, din împrumutul de 78 miliarde euro atras de Portugalia de la Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.
În schimb, BCP s-a angajat să implementeze un program de restructurare care include şi vânzări de active.
Millenium BCP şi-a redus semnificativ pierderile din România în primele nouă luni ale acestui an, la 3,7 milioane euro, faţă de un rezultat negativ de 10,1 milioane euro în perioada corespunzătoare a anului trecut, potrivit unui raport publicat de gupul portughez. Rezultatul a fost îmbunătăţit ca urmare a reducerii cheltuielilor şi creşterii venitului bancar.
„Trimestrul al treilea din 2013 este primul trimestru în care banca înregistrează (în România – n.r.) profit operaţional pozitiv înainte de efectul deprecierii activelor”, se arată în raport.
Astfel, Millennium a înregistrat în România, în perioada ianuarie-septembrie, un venit bancar de 21 milioane euro, în urcare cu 21,4% faţă de 17,3 milioane euro în primele nouă luni ale anului trecut, banca precizând că au crescut atât veniturile din dobânzi, cât şi încasările din comisioane.
Totodată, cheltuielile operaţionale au coborât cu 12,2%, de la 25,2 milioane euro la 22,2 milioane euro. Grupul avea 586 angajaţi în România la finele lunii septembrie, cu 88 mai puţini comparativ cu nivelul de 674 salariaţi raportat la 30 septembrie 2012. Numărul de sucursale a rămas acelaşi, respectiv 65 unităţi.
Soldul creditelor către clienţii din România a crescut cu 14,9% în perioada analizată, de la 423 milioane euro la 487 milioane euro. Depozitele atrase de la clienţi au urcat cu 7,1%, de la 318 milioane euro la 341 milioane euro, se arată în raport.
Banca portugheză precizează că şi-a redus semnificativ expunerea pe titluri de stat româneşti, cu 36%, la 64 milioane euro, faţă de 99 milioane euro la finele lunii septembrie a anului trecut. La jumătatea acestui an, grupul raporta o expunere de 98 milioane euro pe titluri de stat româneşti.
Totodată, Millennium BCP şi-a majorat expunerea pe titluri de stat portugheze cu 41%, de la 4,78 miliarde euro la 6,76 miliarde euro. De asemenea, banca portugheză a raportat o expunere de 2,08 miliarde euro pe datoria publică a Poloniei la 30 septembrie, în urcare cu 29% faţă de nivelul de 1,61 miliarde euro înregistrat cu 12 luni în urmă.