Măsura nu va implica niciun cost pentru stat sau angajator, deoarece durata maximă de concediu corespunde perioadei de aşteptare în care salariatul nu este remunerat de serviciile de securitate socială, a precizat Ministerul Sănătăţii, scrie Agerpres.
Dispoziţia face parte dintr-o serie de măsuri pentru o „muncă demnă”, adoptate în februarie de parlament cu scopul de a îmbunătăţi condiţiile de muncă ale salariaţilor.
Reforma Codului Muncii prevede zeci de alte măsuri, cum ar fi extinderea situaţiilor ce permit telemunca sau creşterea indemnizaţiilor de disponibilizare.
Pentru a obţine unul din aceste concedii medicale de scurtă durată, limitate la două pe an, salariaţii bolnavi îşi pot justifica de acum absenţa faţă de angajator prin intermediul unei simple declaraţii pe propria răspundere pe site-ul Serviciului Naţional de Sănătate (SNS).
Unul din obiectivele acestei măsuri, care vizează orice angajat de peste 16 ani, este de a uşura viaţa utilizatorilor şi de a reduce volumul de muncă al medicilor de familie în centrele de sănătate publică, ei fiind singurii autorizaţi să acorde concediu medical.
Ministerul Sănătăţii estimează că circa 600.000 de consultaţii sunt programate anual pentru a justifica absenţe de până la trei zile.
Întreruperile de lucru online, de scurtă durată, au fost testate în timpul pandemiei de COVID-19.