Portul Constanța: Investiție de peste 18 milioane de euro în infrastructura de distribuție a energiei electrice

22 11. 2022
port constanta

Scopul implementării proiectului care a obținut finanțare prin Mecansismul de Interconectare a Europei (CEF – Connecting Europe Facility), la apelul de proiecte lansat în anul 2021, este acela de conectare a tuturor navelor la țărm, indiferent de tipul acestora (nave de croazieră, de tip RO-RO și Ferry-Boat, mărfuri generale, vrachiere, tancuri, etc.), dimensiune, tensiune de alimentare, frecvență și spor de putere solicitat.

Portul Constanţa este unul din principalele porturi ce deserveşte regiunea Europei Centrale şi de Est şi trebuie să ofere servicii competitive şi de calitate operatorilor portuari, precum şi condiţii de mediu, securitate şi siguranţă, spun autorii proiectului de act normativ publicat pe site-ul MTI.

Rețeaua electrică de distribuție a energiei electrice în întreg Portul Constanța este deținută în proporție de 95% de către Compania Națională «Administrația Porturilor Maritime» – S.A. Constanța (CN APM SA Constanța), care desfășoară activități de exploatare și mentenanță, prin Sucursala Energetică Port.

Sucursala Energetică Port are în gestiune și exploatare Rețeaua Electrică de Distribuție – RED a energiei electrice din prize de conexiune care sunt amplasate pe cheu în montaj îngropat.

În vederea creșterii eficienței mediului portuar din punct de vedere maritim și energetic, CN APM SA Constanța modernizează infrastructura de distribuție a energiei electrice în Portul Constanța. Obiectivul de investiții “Asigurarea condițiilor electrice de racordare la cheu a navelor în Portul Constanța (regim Cold Ironing) în vederea interconectării la Rețeaua Trans-Europeană de Transport TEN-T pentru implementarea proiectului Ealing” cuprinde investiții care urmează să fie realizate în incinta portului, în cadrul a 10 dane de acostare.

Prin realizarea acestei investiții, instalațiile existente vor fi aduse la o stare de funcționare performantă, pentru toate tipurile de nave existente și în parametri optimi, cu respectarea standardelor și a normativelor tehnice specifice referitoare la siguranța în exploatare, în condiții de eficiență energetică sporită.

Investiția va aduce următoarele beneficii:
– reducerea nivelului de zgomot, reducerea emisiilor poluante, a celor de CO2 în zona portuară și în zona aflată în imediata apropiere a portului, ceea ce va conduce la îmbunătățirea și bunăstarea locuitorilor;
– reducerea zgomotului și a vibrațiilor, ceea ce conduce la o condiții mai confortabile pentru pasagerii aflați la bordul navelor, dar și a echipajelor;
– oportunități de afaceri pentru toate părțile implicate prin reducerea costurilor de funcționare ale navelor;
– cererea suplimentară de energie creează oportunități de echilibrare locală a rețelelor de electricitate.

CITEȘTE ȘI