Posibil sprijin pentru salariile zilierilor. Agricultura vrea să ia 150 de milioane de euro dintr-un program UE pentru studenții antreprenori

Economica.net
11 06. 2020
zilieri_94783700

Ministerul Agriculturii vrea să preia de la Ministerul Fondurilor Europene 150 de milioane de euro, bani alocați României de Comisia Europeană pentru un program dedicat dezvoltării abilităţilor antreprenoriale ale studenţilor- Programul Operaţional Capital Uman (POCU). Suma va fi folosită pentru a susține o schemă de sprijin pentru fermierii care angajează zilieri și sezonieri și care ar putea astfel să acorde salarii mai mari.

„A fost o propunere a asociaților de profil ca, pe modelul celor din construcții, să abordăm în agricultura un sistem de salarizare ( salariu minim net n.red) pentru a face mai atractivă salarizarea în agricultură și să putem atrage mai mulți muncitori în România. Cealaltă abordate pe care am identificat-o este de a sprijini indirect fermierii prin scheme de sprijin astfel încât să poată oferi salarii mai bune. Suntem avansați în discuții cu Ministerul Fondurilor Europene pentru că am identificat un program POCU unde suma alocată a rămas necheltuită. Am rugam să ne dea nouă (acești bani n.red) ca prin AJOFM să putem plăti fermierii care angajează zilieri și sezonieri”, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Oros, într-o conferrință organizată de Wall-Street.

Potrivit acestuia, modificările prrivind destinația banilor se vor putea face doar cu aprobarea Comisiei Europene care va fi notificată în perioada următoare.

Amintim că ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a spus în Parlament, cu ocazii moțiunii simple, că Guvernul PNL lucrează la o strategie prin care să aducă acasă muncitorrii din diaspora ridicând salariul net, în sectorul agricol, la 3.000 de lei. „Anul acesta, Programul Tânărul Fermier va aloca 43 milioane de euro și va avea două componente, astfel încât 50% din această sumă, adică 20 milioane de euro, va fi destinată celor din Diaspora”, a declarat, potrivit Agerpres, ministrul Agriculturii.

Programul POCU, pentru studenții antreprenori

Programul POCU a fost lansat de Guvern la finele lunii mai, banii fiind dedicați organizaţiilor non-guvernamentale, universităţilor și camerelor de comerţ pentru a organiza cursuri de antreprenoriat pentru studenți. Beneficiarii pot primi cel mult 2 milioane de euro, sumă cu care ar putea organiza cursuri pentru aproximativ 300 de studenți. În total, 

Guvernul lansează un apel pe fonduri europene de 150 de milioane de euro de sprijin pentru studenţi în a deveni antreprenori. Aceasta este una dintre cele mai eficiente măsuri de sprijin pentru societatea românească, pentru economia României, pe care Guvernul intenţionează să le lanseze începând cu data de 1 iunie. Spunem că aceasta este una din cele mai eficiente măsuri întrucât studenţii sunt o categorie de oameni creativi, oameni cărora nu le place să piardă, oameni care îşi doresc să-şi facă un rost în viaţă, prin implicare şi prin competiţie”, afitrma vicepremierul Raluca Turcan, într-o declarație de presă susținută la Guvern, potrivit Agerpres.