Francezii ar putea investi 550 milioane de euro într-o megastaţiune montană din Bulgaria

Economica.net
31 10. 2013
seven_rila_lakes_bulgaria_95799900

Anunţul a fost făcut de viceprim-ministrul Daniela Bobeva care a precizat că staţiunea, cu o capacitate de 20.000 de turişti, va fi construită în şapte ani. Aceasta se va întinde pe o suprafaţă de 8.000 de hectare. Ideea este ca staţiunea să funcţioneze tot anul şi nu numai iarna, oferind posibilităţi de a schia şi de a face şi alte sporturi precum golf şi ciclism. Printre investitori se numără Asociaţia montană europeană, Camera de comerţ franco-bulgară, Clusterul montan al Franţei, companiile Dalkia şi Schneider. Guvernul bulgar a decis să formeze un grup de lucru la nivel înalt care să se ocupe de proiect, a precizat Bobeva.

O investiţie preţioasă de un miliard de euro sau o bombă ecologică, se întreabă însă cotidianul Sega. Problema este că acest mare proiect numit ‘Destinaţia Rila’ ar putea deveni un nou mega scandal care priveşte teritoriile naturale protejate, scrie ziarul. Evident, guvernul are o atitudine foarte pozitivă faţă de această iniţiativă, dar organizaţiile care se ocupă de protecţia mediului sunt de o părere diferită, mai scrie publicaţia.

Citeste si: Circa 20.000 de turişti români vor vizita staţiunile montane din Bulgaria în sezonul de iarnă

Expertul ecologic Toma Belev a comentat că nu este normal ca guvernul să formeze un grup de lucru înainte ca Ministerul Mediului să se pronunţe dacă proiectul este eligibil. În ţara noastră, nimeni nu mai respectă legile, în special Legea pentru Mediu, a spus Belev. El a spus că teritoriile alese de către investitorii intră în reţeaua Natura 2000, precum şi în Parcul Naţional Rila, unde sunt strict interzise orice lucrări de construcţie.

Ca să poate fi realizat un asemenea proiect, acesta ori trebuie să fie redus, ori Parcul Naţional Rila să fie scos din lista spaţiilor protejate. În ambele cazuri, nu se poate face nimic fără un studiu de impact asupra mediului, a comentat Alexandăr Duncev de la WWF.

Asociaţia Planeta Albastră a avertizat de asemenea că dezvoltarea turismului intens de schi şi golf nu este compatibilă cu planul de administrare a Parcului Naţional Rila şi intră în contradicţie cu două legi, cea pentru spaţiile naturale protejate şi cea pentru biodiversităţi, mai scrie jurnalul Sega.

Citeste si: Cât costă un sejur de Crăciun la Poiana Braşov