Posibila uzină Dongfeng din Italia, atrasă cu subvenții, dar și condiționată de măsuri de securitate cibernetică

Negocierile guvernului italian cu producătorul chinez Dongfeng pentru construirea unei uzine în Peninsulă avansează. Pe lângă promisiunea condiționată a unor subvenții, oficialii italieni au solicitat și puternice măsuri de securitate cibernetică.
Robert Stan - mar, 13 aug. 2024, 09:53
Posibila uzină Dongfeng din Italia, atrasă cu subvenții, dar și condiționată de măsuri de securitate cibernetică

După Ungaria și Spania, Italia pare a fi statul care se grăbește să atragă investiții chineze în industria auto, nu prin preluarea unei companii existente, ci prin construirea unei uzine de la zero.

Pe măsură ce discuțiile cu Dongfeng avansează, guvernul premierului Giorgia Meloni solicită ca unele componente, precum unitățile de infotainment sau computerele de bord, să fie realizate de furnizori locali. Nu, așa s-ar crede, pentru a susține industria locală, ci din motive de securitate cibernetică.

Conform unor surse Bloomberg care au rămas confidențiale, oficialii italieni doresc ca datele consumatorilor să fie colectate și gestionate în interiorul țării.

Prin urmare, Italia a solicitat Dongfeng Motor să ofere garanții privind securitatea cibernetică și protecția datelor ca preț al sprijinului pentru construirea unei noi fabrici a producătorului auto chinez, prima din Peninsulă.

Guvernul Meloni încearcă să profite de avantajele investițiilor chineze într-o industrie auto care a scăzut în ultimele decenii, navigând în același timp printre preocupările legate de protecția datelor și securitatea cibernetică.

Prim-ministrul italian s-a întâlnit săptămâna trecută cu președintele chinez Xi Jinping la Beijing încercând să reînnoade relațiile comerciale slăbite din prezent.

„Sosirea unui constructor auto chinez în Italia ar putea contribui la revigorarea unei piețe care stagnează, atât timp cât furnizorii locali vor juca un rol crucial în furnizarea de componente și garantarea standardelor de securitate occidentale – în special pentru automobilele de generație următoare”, a declarat Stefano Aversa, președinte pentru Europa, Orientul Mijlociu și Africa în cadrul companiei de consultanță AlixPartners.

Pe lângă restricțiile cu privire la securitatea cibernetică, negocierile includ un cadru mai larg de norme care vizează susținerea furnizorilor italieni. În acest sens, Italia a îndemnat Dongfeng ca procentul de componente achiziționate de la furnizori locali să fie de cel puțin 45% din piesele pentru fiecare autovehicul. Dacă îndeplinește aceste cerințe – componente locale și securitate cibernetică, producătorul auto chinez se poate califica pentru ajutoare de stat de milioane de euro.

Deocamdată, dezvăluirile Bloomberg nu au fost confirmate de reprezentanți ai guvernului italian sau de Dongfeng.

Italia s-a angajat să crească producția națională de automobile la peste 1 milion de vehicule până în 2030. Asta ar însemna, de fapt, o revenire la forța pe care industria auto a acestei țări europene o avea în trecut. Conform Organizației Internaționale a Producătorilor de Automobile (OICA), producția de mașini a Italie a fost, în 2023, de 880.000 de vehicule, mult sub valorile din deceniile anterioare.

În 2017 producția de mașini a Italiei era de 1,14 milioane, iar în anii 2000 aceasta urca până la 1,74 milioane. În acest context, premierul Giorgia Meloni și ministrul industriei, Adolfo Urso, încearcă să atragă un producător auto important în Italia, după ce grupul Stellantis – cel care înglobează mărcile italiene Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia și Maserati – a semnalat că ar putea muta o parte din producția în state cu costuri de producție mai mici.

Este însă demn de menționat că Stellantis are un parteneriat auto cu Dongfeng în China și chiar a acceptat anul trecut să vândă din activele sale companiei chineze.

Italia a purtat discuții și cu alți producători chinezi, care se extind în Europa pentru a evita noile taxe pentru vehiculele electrice importate, însă negocierile nu au dus la un acord.

Citește și:
– Italia este aproape de un acord cu Dongfeng pentru construirea unei fabrici locale – Reuters
– Statele europene se luptă pentru a atrage investiţiile din China pentru uzine de maşini electrice în UE, în timp ce Bruxelles se gândeşte la tarife
– După BYD și Chery, un alt producător chinez ar putea deschide o fabrică în Europa

Te-ar mai putea interesa și
Până și investițiile în rețelele electrice din bani europeni sunt în pericol, avertizează distribuitorii. Unde e problema
Până și investițiile în rețelele electrice din bani europeni sunt în pericol, avertizează distribuitorii. Unde e ...
Asociația companiilor de utilități ACUE avertizează că viitorul cadru de reglementare, aplicabil de la 1 ianuarie 2025, nu mai permite încurajarea cofinanțărilor din banii proprii ai......
Putin: NATO va fi în război cu Rusia dacă autorizează Ucraina să folosească rachete cu rază lungă de acțiune
Putin: NATO va fi în război cu Rusia dacă autorizează Ucraina să folosească rachete cu rază lungă de acțiune
Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat joi că, în cazul în care Occidentul ar permite Ucrainei să lovească teritoriul ...
Boloș: Veniturile bugetare nete au depășit 300 de miliarde de lei la sfârșitul lunii august
Boloș: Veniturile bugetare nete au depășit 300 de miliarde de lei la sfârșitul lunii august
Veniturile bugetare nete au depăşit 300 de miliarde de lei la finalul lunii august a acestui an, sumă care reprezintă ...
Clubul Paris Saint-Germain, obligat de Liga de Fotbal Profesionist din Franţa să-i plătească 55 de milioane de euro jucătorului Kylian Mbappe
Clubul Paris Saint-Germain, obligat de Liga de Fotbal Profesionist din Franţa să-i plătească 55 de milioane de euro jucătorului ...
Liga de Fotbal Profesionist din Franţa (LFP) a ordonat joi clubului Paris Saint-Germain să vireze suma de 55 de milioane ...