Posibile exerciţii militare ruse în largul coastei Siriei: Rusia a avertizat oficial companiile aeriene

Economica.net
11 09. 2015
364478464-syria-assad-there-is-no-civil-war-in-syria-jxn_74311700

Potrivit documentului, aplicaţiile ruse au loc în perioada 8-17 septembrie, în zona situată între coasta Ciprului şi Siriei, la aproximativ 70 km vest de portul sirian Tartus, unde se află singurul punct logistic extern al marinei ruse.

Piloţilor li s-a recomandat să fie mai atenţi în spaţiul aerian la est de Cipru, a informat, la rândul său, postul de radio Eho Moskvî, potrivit căruia Ministerul Apărării rus s-a abţinut să facă vreun comentariu în legătură cu aceste informaţii.

În cadrul acestor manevre sunt prevăzute tiruri de antrenament cu rachete, zona în care există pericole pentru zboruri extinzându-se de la suprafaţa mării până la altitudinea de aproximativ 20,1 km, se menţionează în NOTAM. În plus, o înştiinţare similară relevă posibilitatea unor aplicaţii navale ruse în aceeaşi zonă a Mării Mediterane, între 30 septembrie şi 7 octombrie 2015.

La începutul anului 2013, Rusia a desfăşurat primele manevre navale de amploare în largul coastei siriene de la căderea URSS, după care au urmat o serie de mai multe astfel de exerciţii.

Informaţia despre posibilele exerciţii navale în largul coastei Siriei apare pe fondul multiplicării dovezilor cu privire la angajarea mai activă a Rusiei în conflictul sirian, Washingtonul exprimând temeri că Moscova pregăteşte o intervenţie militară pe teritoriul Siriei.

Numai în ultimele zile, potrivit mass-media americane, pe aeroportul din Latakia au sosit trei avioane-cargo militare Antonov An-24, iar blogul Turkishnavy, care urmăreşte circulaţia navală prin Bosfor, a remarcat o intensificare a tranzitării navelor de război ruse prin strâmtoarea din Marea Mediterană. Astfel, la 8 septembrie, Turkishnavy a informat despre trecerea navei de desant ‘Saratov’ (din cadrul Flotei ruse din Marea Neagră) cu echipamente camuflate la bord.

Rusia şi-a justificat joi trimiterea de echipamente militare regimului lui Bashar al-Assad, a cărui armată este în mare dificultate în faţa Al Qaida şi a grupării jihadiste Statul Islamic (SI) în nord-vestul ţării, prin faptul că ajută regimul al-Assad să lupte împotriva terorismului. Moscova a respins însă acuzaţiile SUA, potrivit cărora ar fi desfăşurat recent echipamente şi soldaţi în apropiere de Latakia, fieful preşedintelui Bashar al-Assad. ‘Am ajutat, continuăm să ajutăm şi să acordăm asistenţă guvernului sirian, furnizând armatei (siriene) tot ce are nevoie. Dar nu este vorba despre ‘măsuri suplimentare’ faţă de acordurile deja existente între cele două ţări’, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov.