Posibile strategii de intervenţie militară în Siria

Experţii americani citaţi de agenţiile de presă se pare că verifică trei variante de intervenţie militară în Siria. Între timp, SUA caută aliaţi pentru a susţine o operaţiune împotriva preşedintelui Assad.
Economica.net - mie, 28 aug. 2013, 06:18
Posibile strategii de intervenţie militară în Siria

Sute de morţi şi peste 3000 de răniţi este bilanţul recentului atac cu arme chimice, petrecut în Siria, conform organizaţiei „Medici fără frontiere”.

Multe dintre puterile occidentale consideră că responsabil de această tragedie este însuşi preşedintele sirian, Bashar al-Assad. Cu precădere Statele Unite au tot interesul să pară credibile, după ce Barack Obama a declarat, acum câteva luni, că o eventuală utilizare a armelor chimice ar însemna depăşirea liniei roşii. Într-o atare situaţie, spunea la acea vreme Obama, Siria ar trebui să ia în calcul „consecinţe serioase”. Or, în acest moment, exact despre aceste consecinţe este vorba, scrie Deutsche Welle

Conform unor surse militare americane, citate de agenţiile de presă, Casa Albă ia în calcul mai multe tipuri de intervenţie militară împotriva Siriei.

Închiderea spaţiului aerian

Prima variantă are în vedere instituirea unei interdicţii de survol. Mai exact, americanii pot închide spaţiul aerian în anumite zone. Astfel, elicopterele şi avioanele de luptă siriene nu vor mai putea decola, împiedicându-se astfel intervenţia acestora împotriva rebelilor sprijiniţi de occidentali. Acest lucru ar însemna un ajutor major oferit insurgenţilor.

Totuşi, pentru ca o astfel de operaţiune să aibă succes, trebuie mai întâi neutralizată apărarea antiaeriană a Siriei, spune Paul Rogers, membru al Oxford Research Group din Marea Britanie.

Este o opţiune scumpă şi, mai ales, periculoasă, în contextul în care Rusia a confirmat Siriei livrarea de sisteme moderne de apărare anti-aeriană. „Dacă Rusia va livra aceste sisteme, americanii chiar vor avea o problemă serioasă”, susţine Rogers.

În opinia acestuia este puţin probabil ca americanii să opteze pentru blocarea spaţiului aerian, fapt care ar atrage America în conflict mai mult decât îşi doreşte administraţia de la Washington. În plus, pentru o asemenea decizie este nevoie de aprobarea Consiliului de Securitate al ONU, în cadrul căruia Rusia şi China cu siguranţă nu vor vota favorabil americanilor.

Atacuri cu rachete

O a doua variantă de intervenţie militară s-ar putea baza pe atacuri cu rachete, care ar permite SUA să distrugă baze aeriene siriene, slabind astfel capacitatea aviaţiei de a replica. „Rachetele americane pot atinge o ţintă cu o exactitate de 20 de metri. Zece asemenea rachete lansate împotriva aceleiaşi ţinte ar înspăimânta”, este de părere Rogers.

Statele Unite au mai multe distrugătoare şi submarine staţionate în Marea Mediterană, care ar putea coordona asememea atacuri. Chiar dacă avioanele de luptă nu ar mai putea decola şi ateriza, pistele pot fi refăcute rapid.
În Germania, unii analişti dau drept sigură această opţiune, în contextul în care Statele Unite nu doresc să se implice mai mult în conflict. Un atac militar ar constitui o măsură eficientă, dar limitată, de intimidare a lui Assad. Însă şi pentru acest tip de intervenţie militară este nevoie de acordul ONU, lucru extrem de puţin probabil.
Livrarea de arme către rebeli

Oficial, Statele Unite nu au livrat armament rebelilor până în prezent, ci doar obiecte de tip medical. Totuşi, prin Turcia şi Iordania intră în Siria armament destinat forţelor anti-prezidenţiale. Operaţiunile sunt aparent finanţate de Arabia Saudită şi de diverse alte mici emirate, afirmă expertul britanic citat.

Varianta livrării de armament american este la rândul ei problematică. Pe de o parte, rebelii nu au instructajul necesar pentru a folosi arme moderne americane, iar pe de altă parte, pe frontul din Nusrah, islamiştii formează cel mai puternic şi influent grup de rebeli. Oricât de mult şi-ar dori americanii să scape de Assad, nimeni nu pare dispus să pună în mâinile islamiştilor radicali rachete anti-aeriene. Situaţia s-ar putea complica foarte mult dacă, după alungarea preşedintelui Assad, Siria va deveni o ţară islamistă.

Diplomaţia…

Însă chiar şi o intervenţie precaută, tot intervenţie rămâne, motiv pentru care SUA pare ezitantă. „Este foarte greu de estimat care vor fi consecinţele”, este de părere şi Rogers. De altfel, preşedintele sirian a şi declarat, deja, că o eventuală operaţiune militară occidentală împotriva Siriei ar transforma întreg Orientul Apropiat într-o „minge de foc”. Iranul ar putea determina Hezbolah să acţioneze mai intens împotriva Israelului şi să susţină talibanii pentru a afecta America.

Momentan, decizia de intervenţie în Siria pare a fi deja luată şi, cel mai probabil, Statele Unite caută aliaţi pentru aceasta.

Te-ar mai putea interesa și
Bitcoin, la noi maxime istorice după victoria lui Trump. O posibilă legislație favorabilă în SUA îi poate aduce statutul de „monedă de rezervă” alături de lingouri
Bitcoin, la noi maxime istorice după victoria lui Trump. O posibilă legislație favorabilă în SUA îi poate aduce statutul ...
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump, iar majoritatea din Congresul american, care poate asigura fără probleme o legislație favorabilă, le transformă în......
Engie – Depomureş construieşte o staţie de comprimare şi creşte cu 33% capacitatea de înmagazinare a gazelor naturale
Engie – Depomureş construieşte o staţie de comprimare şi creşte cu 33% capacitatea de înmagazinare a gazelor ...
Depomureş, operatorul depozitului de înmagazinare subterană a gazelor naturale Târgu-Mureş, companie deţinută de Grupul ...
Comisia Europeană: Protecţionismul SUA ar fi extrem de nociv atât pentru Europa cât şi pentru America
Comisia Europeană: Protecţionismul SUA ar fi extrem de nociv atât pentru Europa cât şi pentru America
Sporirea protecţionismului politicii comerciale a SUA ar fi extrem de nocivă atât pentru Statele Unite cât şi pentru ...
Au început lucrările la parcul eolian Green Breeze din Galaţi. Va fi construit şi operat de OX2, iar Nala Renewables va supraveghea activităţile
Au început lucrările la parcul eolian Green Breeze din Galaţi. Va fi construit şi operat de OX2, iar Nala Renewables ...
OX2 România şi Nala Renewables au demarat lucrările de construcţie la parcul eolian Green Breeze, de 99,2 MW din judeţul ...