Cum beneficiaţi de servicii medicale în Marea Britanie de la 1 ianuarie – răspunsuri de la CNAS

Începând cu data de 1 ianuarie 2021, cetățenii români care s-au înregistrat în noul sistem de înregistrare britanic (EU Settlement Scheme – EUSS) vor avea acces, potrivit prevederilor din Acordul de retragere, la serviciile medicale pe teritoriul Regatului Unit, în baza prevederilor legislației naționale din Regatul Unit. Înregistrarea în sistemul EUSS poate fi făcută până la data de 30 iunie 2021, cu condiţia să vă fi aflat pe teritoriul Regatului Unit înainte de data de 1 ianuarie 2021, atrage atenţia CNAS.
Cristina Şomănescu - joi, 10 dec. 2020, 08:15
Cum beneficiaţi de servicii medicale în Marea Britanie de la 1 ianuarie - răspunsuri de la CNAS

Cum puteţi beneficia de servicii medicale în Regatul Unit până la sfârşitul anului 2020

Perioada de tranziție, pe care o parcurgem după retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană, se va încheia la data de 31 decembrie 2020. Până la acea dată, cetățenii români și familiile lor vor beneficia în Regatul Unit de același tratament care li se aplică în prezent tuturor cetățenilor unui stat membru UE, respectiv legislația europeană privind libera circulație a persoanelor, pentru a putea locui, lucra sau studia în continuare în Regatul Unit.

Concret, asigurații români care călătoresc în Regatul Unit pot utiliza Cardul European de Asigurări Sociale de Sănătate – CEASS (EHIC – European Health Insurance Card) sau Certificatul provizoriu de înlocuire a CEASS-ului (PRC – Provisional Replacement Certificate), iar cei care au reşedinţa stabilită în Regatul Unit pot utiliza documentul portabil S1.

De asemenea, pe durata perioadei de tranziție, asigurații români pot cere Caselor de Asigurări de Sănătate emiterea documentului portabil S2 ca să beneficieze de tratament planificat la un furnizor de servicii medicale din Regatul Unit, spune CNAS.

Cum puteţi primi servicii medicale în Marea Britanie de la 1 ianuarie 2021

Începând cu data de 1 ianuarie 2021, cetățenii români care s-au înregistrat în noul sistem de înregistrare britanic (EU Settlement Scheme – EUSS) vor avea acces, potrivit prevederilor din Acordul de retragere, la serviciile medicale pe teritoriul Regatului Unit, în baza prevederilor legislației naționale din Regatul Unit.

Înregistrarea în sistemul EUSS poate fi făcută până la data de 30 iunie 2021, cu condiţia să vă fi aflat pe teritoriul Regatului Unit înainte de data de 1 ianuarie 2021

Beneficiarii Acordului de retragere sunt:

Pe de o parte, asiguraţi români, posesori ai documentului portabil S1 (spre exemplu, pensionarii şi familiile lor, studenţii cu bursă Erasmus). Documentul portabil S1 deschide dreptul la prestațiile în natură acordate, în numele instituției emitente din România (casa de asigurări de sănătate în evidenţa căreia vă aflați), de către instituția din Regatul Unit, ca și cum aţi fi asigurat în Regatul Unit în temeiul legislației naţionale. Acest document se emite de către casa de asigurări din România şi trebuie înregistrat la instituţia competentă din Regatul Unit;

Pe de altă parte, cetăţenii români neasigurați în sistemul de asigurări din România, care sunt înregistraţi sau care se vor înregistra în sistemul de asigurări de sănătate din Regatul Unit ca beneficiari ai Acordului de retragere (de exemplu, studenţii români care nu mai sunt asiguraţi în România).

Începând cu data de 1 ianuarie 2021, cetățenii români care nu sunt beneficiari ai Acordului de retragere și care se vor deplasa în Regatul Unit pentru mai mult de șase luni trebuie să plătească taxa de sănătate pentru imigrație (IHS), care le va permite să acceseze asistență medicală în Regatul Unit prin National Health Service (NHS). 

  • Conform prevederilor din Acordul de retragere, resortisanții britanici care au dreptul la rezidență legală pe teritoriul României vor avea acces, după finalizarea perioadei de tranziție, la servicii medicale pe teritoriul României, în baza prevederilor legislației naționale și ale prevederilor europene de coordonare a sistemelor de securitate socială.
  • Asigurații britanici, beneficiari ai Acordului de retragere, vor avea dreptul să acceseze serviciile medicale corespunzătoare sistemului de asigurări sociale de sănătate din România câtă vreme îndeplinesc condițiile prevăzute în Acordul de retragere.

CNAS a creat pe site-ul său o secțiune  specială, în care a publicat informații despre  modul de accesare a sistemelor de sănătate din România și Regatul Unit, pe care o puteţi consulta la acest link. 
Informațiile de pe acest site vor fi actualizate permanent, pe măsură ce se vor stabili noi reguli, în urma negocierilor derulate în prezent între UE și Regatul Unit.
De asemenea, oamenii care vor informații suplimentare în domeniul asigurărilor de sănătate, în contextul Brexit, pot trimite întrebări la adresa de e-mail [email protected].

CNAS vă recomandă ca înainte de a călători în Regatul Unit să vă informați asupra condițiilor de deplasare și a modului în care pot fi accesate serviciile de asistență medicală.

Te-ar mai putea interesa și
AFM organizează o sesiune de înscriere a dealerilor în Programul Rabla pentru Tractoare în perioada 22 – 28 noiembrie
AFM organizează o sesiune de înscriere a dealerilor în Programul Rabla pentru Tractoare în perioada 22 – 28 noiembrie
Administraţia Fondului pentru Mediu organizează sesiune de înscriere în vederea validării dealerilor, în cadrul Programului de stimulare a înnoirii Parcului naţional de tractoare şi maşini......
CPE anunță că devine o compania cu capital 100% românesc, după preluarea participației deținută de Custom Group
CPE anunță că devine o compania cu capital 100% românesc, după preluarea participației deținută de Custom Group
Furnizorul de soluții de tehnologie pentru retail, aviație și logistică CPE România anunță că preia totalitatea acțiunilor ...
Marea Neagră a fost scoasă la licitație. Pescarii au închiriat deja trei loturi. Cât costă metrul pătrat
Marea Neagră a fost scoasă la licitație. Pescarii au închiriat deja trei loturi. Cât costă metrul pătrat
Marea Neagră a fost scoasă la licitație. În premieră pentru România, luciul de apă poate fi închiriat de pescari, ...
Ministrul Culturii Raluca Turcan anunță o investiție de peste 2 milioane de euro în Bastionul Soldisch şi Centrul ASTRA pentru Educaţie, din orașul Sibiu
Ministrul Culturii Raluca Turcan anunță o investiție de peste 2 milioane de euro în Bastionul Soldisch şi Centrul ASTRA ...
Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunţat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că urmează o investiţie de ...