‘Poşta Română beneficiază de prevederile art. 10^1 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 29/2011 privind reglementarea acordării eşalonării la plată, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Ordinului ministrului Finanţelor Publice 1853/2011 pentru aprobarea procedurii de aplicare a OUG 29/2011. Eşalonarea a fost acordată în condiţiile legii, de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, iar operatorul naţional de servicii poştale îşi achită la timp şi întocmai toate tranşele rezultate în urma eşalonării. Prin urmare, în acest moment, Poşta Română are datoriile eşalonate, respectă prevederile disciplinei financiare privind plata debitelor restante şi a achitat, până în prezent, peste 45% din suma datorată bugetului general consolidat al statului’, notează CNPR.
Potrivit sursei citate, ‘în cazul Poştei Române, acordarea eşalonării asigură o bună încasare de către stat a arieratelor fiscale, având în vedere faptul că volumul acestora a crescut semnificativ în anii de criză economică, din cauza dificultăţilor financiare cu care s-au confruntat contribuabilii’, .
‘Eşalonarea la plată a datoriilor a făcut posibilă prevenirea acumulării de noi datorii pentru Poşta Română. Reamintim că, în anul 2014, operatorul naţional de servicii poştale a trecut, pentru prima dată în ultimii cinci ani, de la pierdere la profit. Mai mult, Poşta Română a contribuit, în 2014, cu 390 de milioane de lei (87,8 milioane de euro) la bugetul de stat, aceasta fiind o sumă-record în condiţiile disponibilizărilor operate în 2013 şi care au redus contribuţiile din impozitul pe salarii. Peste 22% din această sumă reprezintă TVA aferentă contractelor comerciale încheiate în cursul anului 2014’, se menţionează în comunicatul CNPR.
Reprezentanţii CNPR au precizat, luni, pentru AGERPRES, că suma datorată către bugetul general consolidat al statului era de 154 milioane lei, la data de 9 iulie 2015, potrivit graficului de eşalonare a datoriei.
Conform datelor financiare ale companiei, publicate la jumătatea lunii iunie 2015, profitul net al Poştei Române a ajuns, în primele patru luni ale anului, la 18,7 milioane de lei (4,16 milioane de euro), pe fondul creşterii veniturilor cu 3,1% faţă de perioada similară a anului trecut.
În acest context, situaţia financiară a companiei, pentru perioada ianuarie – aprilie 2015, arată un avans al veniturilor totale de 11,7 milioane de lei faţă de perioada similară a anului trecut, până la 391 de milioane de lei, dar şi o creştere a cheltuielilor cu 16,7 milioane de lei, ca urmare a majorării salariale implementate la finalul lui 2014. Cu toate acestea, menţinerea cheltuielilor (371 de milioane de lei) sub nivelul veniturilor a făcut posibilă obţinerea unui profit brut de 19,5 milioane de lei.
Adunarea Generală a Acţionarilor Poştei Române a aprobat, la sfârşitul lunii mai, execuţia bugetului de venituri şi cheltuieli aferent anului 2014, precum şi situaţiile financiare ale companiei şi repartizarea profitului net pentru anul trecut. Astfel, operatorul naţional de servicii poştale înregistra, la 31 decembrie 2014, o cifră de afaceri de 1,12 miliarde de lei şi un profit net de 22,8 milioane de lei. După stabilirea provizioanelor, suma de 22,6 milioane de lei rămasă din profitul net va acoperi pierderea contabilă din anii precedenţi.
Poşta Română este o companie naţională ce funcţionează pe gestiune economică, ceea ce înseamnă că îşi formează singură veniturile din contracte comerciale şi, prin urmare, se autofinanţează.
Compania este deţinută de statul român, prin Ministerul pentru Societatea Informaţională /MSI/, în proporţie de 75%, şi de Fondul Proprietatea (FP) în proporţie de 25%. Poşta Română deţine cea mai mare reţea de distribuţie la nivel naţional, însemnând peste 80% din totalul subunităţilor poştale care operează, în prezent, în România.
Peste 19 milioane de locuitori beneficiază de serviciile Poştei Române şi mai mult de 7,5 milioane de adrese sunt acoperite de reţeaua poştală proprie. Compania a încheiat anul 2014 cu un profit net de 22,8 milioane de lei (5 milioane de euro), după cinci ani de pierderi.