De asemenea, în 2024, veniturile Poștei din închirierea de spații au crescut cu 48%, la 15,977 milioane de lei.
Evoluţia favorabilă a indicatorilor economici a venit după ce compania s-a reorganizat în ultimii trei ani şi a redus numărul de salariaţi, a redus parcul de maşini, iar curieratul a devenit o prioritate anul trecut, au spus reprezentanţii săi într-o conferinţă de presă.
Segmentul de curierat a crescut cu 7,3% veniturile Poștei, după mai mulți ani de declin. Cheltuielile au crescut moderat, cu doar 6,6%.
Compania spune că a revizuit și strategia tarifară, negociind contracte dinamice și renunțând la cele neprofitabile. Această abordare a dus la o creștere a volumelor de trimiteri de corespondență cu 43,4% în 2024 și la câștigarea a 274 de proceduri de achiziție, în valoare totală de 521 milioane de lei.
Poșta Română și-a asumat în urmă cu câțiva ani și o transformare a resursei umane, într-un mod transparent, modern, dar și sustenabil, corelat cu nevoile și cerințele actuale ale pieței. Astfel, numărul total de angajați s-a redus cu 19% din 2021, de la 24.824 la 20.929 în decembrie 2024, ”datorită unei politici coerente de optimizare a resurselor umane”.
Numărul salariaților din Administrația centrală s-a redus de la aproximativ 1.200 în iunie 2021 (care reprezenta 4,8% din numărul total de salariați), la aproximativ 350 in decembrie 2024 (doar 1,7% din total salariați), reducând cheltuielile cu salariații din TESA cu până la 100 milioane lei până astăzi.
Această reducere a permis creșteri salariale semnificative, inclusiv o creștere a venitului mediu brut pe salariat cu peste 1.900 de lei, reprezentând o majorare de 52% față de iunie 2021.
În paralel, Poșta Română a modernizat și procesul de recrutare, după ce a lansat o platformă dedicată, care înregistrează peste 1.000 de aplicanți pe săptămână pentru posturile vacante.
Numărul total al angajaților din Poșta Română este de circa 20.000 de persoane.
Valentin Ştefan, directorul general al companiei, a spus, într-o conferinţă de presă, că orice companie de stat poată să-şi reducă în prezent aparatul administrativ cu minimum 30% și a dat exemplul companiei pe care o conduce.
În 2024, Poșta Română a alocat peste 60 de milioane de lei pentru achiziția de echipamente moderne de sortare, inclusiv prima bandă de sortare instalată în ultimii 50 de ani. Alte trei echipamente sunt deja operaționale în hub-urile din Oradea, Timișoara și Galați. Modernizarea infrastructurii logistice a fost completată de renovarea oficiilor poștale, inclusiv cel din Calea Giulești, București, în cadrul unei investiții de 20 de milioane de lei.
Compania Națională Poșta Română este organizată în opt sucursale regionale care coordonează 41 de oficii județene de poștă și Oficiul Poștal Municipal București plus Fabrica de Timbre. În total, deține o rețea de peste 5.000 de subunități poștale la nivel național.
În prezent, compania se află în proprietatea statului român, reprezentat de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării (93,52% din pachetul de acţiuni) şi Fondul Proprietatea (6,48%).