”Suntem în proces de licențiere la BNR dar durează foarte mult. În primul rând pentru că nu ne pricepem (să aibă experiență în domeniu – n.red.) și în al doilea rând pentru că procesul în sine durează și un an. Încercăm să lucrăm cu Visa și Mastercard care au interes, dar au și know-how încât să începem. Dar înainte de asta, prioritatea noastră a fost să stabilizăm lucrurile pe care le avem acum”, a spus directorul general al Poștei, Valentin Ștefan.
Licențierea pentru a oferi servicii bancare este un plan mai vechi al Poștei. Ideea a fost vehiculată de fostul ministru al Comunicațiilor din 2011, Valerian Vreme, și reluată de fostul director al companiei, Alex Petrescu, în 2015. ”Avem în strategie lansarea unui portofoliu de servicii financiare primare, compatibile cu tipul de clienţi care ne calcă pragul. Vorbim de prestaţii precum contul curent, anumite tipuri de împrumuturi care nu necesită sume foarte mari, cărţi de credit, schimb valutar şi o opţiune de distribuţie electronică a pensiilor, inclusiv bancomate în sediile oficiilor poştale”, spunea Petrescu la acea vreme, într-un interviu pentru Economica.net.
Valentin Ștefan este de părere că acest proiect poate rezolva, printre altele, accesul limitat la serviciile bancare de care suferă ”jumătate din România”.
ȘI în alte ţări din Europa aceste servicii sunt alăturate celor de curierat şi poştale, cum ar fi Italia sau Franța.
Poşta Română este unul dintre cei mai mari jucători cu capital de stat de pe piaţa economică naţională şi deserveşte aproximativ 19 milioane de români. În prezent, compania se află în proprietatea statului român, reprezentat de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării (93,52% din pachetul de acţiuni) şi Fondul Proprietatea (6,48%).