Poşta Română intermediază vânzarea titlurilor de stat destinate populaţiei în cadrul programului „Tezaur”

Economica.net
18 06. 2018
posta_romana_10392000

Astfel, clienţii Poştei Române, care doresc să investească în titluri de stat, le pot cumpăra de la subunităţile poştale, conform programului de lucru cu clienţii, în perioada 15 iunie – 5 iulie pentru mediul urban, iar pentru mediul rural în perioada 15 iunie – 4 iulie. Persoanele care doresc să subscrie completează un set de formulare de subscriere (autocopiativ), din care un exemplar, împreună cu chitanţa emisă la subscriere, se înmânează investitorului, acestea reprezentând dovada deţinerii titlurilor de stat de către acesta.

Potrivit sursei citate, în cadrul programului ‘Tezaur’, ediţia ‘Centenar’, aferent lunii iunie 2018, titlurile de stat nu pot fi răscumpărate înainte de scadenţă, sunt netransferabile şi nu se tranzacţionează. Titlurile de stat pot fi cumpărate de persoanele fizice rezidente, care au împlinit vârsta de 18 ani, iar valoarea unui titlu din cadrul emisiunii ‘Tezaur’ este de 1 leu.

‘Colaborarea dintre Ministerul Finanţelor Publice şi Compania Naţională Poşta Română pentru implementarea programului ‘Tezaur’, ediţia Centenar, validează din nou importanţa acestei societăţi în ceea ce priveşte gradul de reprezentativitate a structurilor teritoriale, fie că vorbim de mediul rural sau urban. Este de la sine înţeles faptul că această societate este una strategică pentru statul român, nu numai din perspectiva reţelei poştale create de-a lungul timpul, ci şi din perspectiva serviciilor oferite cetăţenilor, dar şi a numărului de angajaţi care îşi desfăşoară activitatea aici, motiv pentru care redresarea Poştei este prioritară pentru Guvern şi pentru mine, motiv pentru care lucrăm în echipă la atingerea acestui deziderat’, a menţionat Bogdan Cojocaru, ministrul Comunicaţiilor.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a lansat, în data de 15 iunie, prima emisiune de titluri de stat în cadrul Programului Tezaur – ediţia Centenar, cu valoarea de 1 leu, dobândă de 5% şi scadenţă la cinci ani, destinate exclusiv populaţiei, potrivit unui comunicat al instituţiei. Conform MFP, titlurile pot fi cumpărate de persoanele fizice rezidente care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii, iar veniturile obţinute sunt neimpozabile.

Un investitor poate efectua, în cadrul perioadei de subscriere, una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni, dar valoarea maximă cumulată a acestora nu poate depăşi plafonul valoric de 100.000 lei pentru subscrierile realizate intermediul unităţilor operative ale Trezoreriei Statului şi respectiv de 100.000 lei pentru subscrierile realizate prin subunităţile poştale din reţeaua Companiei Naţionale ”Poşta Română”.

Titlurile au formă dematerializată şi remunerează investitorii cu o dobândă anuală de 5%, cu scadenţă la 5 ani. Plata dobânzii şi a valorii nominale se efectuează conform opţiunii clientului, pe care a ales-o pe formularul de subscriere: la sediul subunităţilor poştale, în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei, către investitor/împuternicit, fără plata unui comision de către investitor sau prin mandat poştal (achitare la domiciliu/adresa de corespondenţă sau virarea sumelor în cont bancar), situaţie în care investitorului i se reţine contravaloarea serviciului de mandat poştal.

Compania Poşta Română a fost desemnată, încă din anul 2009, furnizor de serviciu universal în sectorul poştal, acesta fiind un criteriu important pentru alegerea ei, de către statul român, ca intermediar în vânzarea titlurilor de stat. Compania, prin cele 5.400 puncte de acces, din care peste 86% organizate în mediul rural, poate asigura îndeplinirea cerinţelor legate de efectuare în condiţii de siguranţă şi cu profesionalism a prevederilor Ordinului comun al Ministrului Finanţelor Publice şi al Ministrului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale nr. 2311/2018 privind aprobarea intermedierii vânzării, colectării subscrierilor şi efectuării plăţilor aferente titlurilor de stat destinate populaţiei prin subunităţile poştale din reţeaua C. N. ‘Poşta Română’ SA, în cadrul Programului Tezaur.

Poşta Română este deţinută de statul român, prin Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI), în proporţie de 75%, şi de Fondul Proprietatea (FP), în proporţie de 25%. Compania deţine cea mai mare reţea de distribuţie la nivel naţional, însemnând peste 80% din totalul subunităţilor poştale care operează, în prezent, în România. La ora actuală, peste 19 milioane de locuitori beneficiază de serviciile Poştei Române şi peste 7,5 milioane de adrese sunt acoperite de reţeaua poştală proprie.